Utorak
02.10.2018.

Nagrade Mirka Kovača
Extra_large_ki
'Kratki izlet' (r. Igor Bezinović, 2017.)
A+ A-
Rovinjska kulturna manifestacija Dani Mirka Kovača održana je po peti put. Dani su trajali od četvrtka, 27. rujna, a zatvoreni su u subotu, 29. rujna, uz svečanu dodjelu Nagrade Mirka Kovača u četiri kategorije – za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij snimljenog filma i za najbolje djelo mladoga autora. 
 
Najboljim je romanom proglašen roman Me'med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića (Fraktura), koji je osvojio i Nagradu Meša Selimović. Prije toga se našao i na širem popisu tportalove nagrade za roman godine, a krajem prošle godine bio je finalist Nagrade Fric. Mehmedinovićev je roman zapažen i hvaljen, a kritičar Vladimir Arsenić je napisao da je "odličan primer suštinskog nepoverenja u tekst i apsolutnog prepuštanja njegovim čarima (...) Radi se o strašnoj i divnoj knjizi, tekstu koji je veličanstven u svom slavljenju pisanja i uzvišen u prikazu patnje svakodnevnice. Radi se o knjizi s kojom se treba suočiti i kao pisac i kao čitalac." 
 
Proleće se na put sprema Bojana Krivokapića (Red box) najbolje je djelo mladog autora. Baš kao i Mehmedinović, i Krivokapićev je roman već konkurirao za književnu nagradu, i to NIN-ovu. Osim toga, autor je dobijao nagrade za prozu Ulaznica (2011), Đura Đukanov (2012) i Edo Budiša (2014), a 2013. je dobio Maka Dizdara za poeziju. S obzirom na njegovo godište (1985), možemo s pravom reći da se radi o jednom od perspektivnijih mladih autora regije. 
 
Za najbolju je knjigu eseja nagrađen Svetislav Basara za naslov Pušači crvenog bana (Laguna). Autor sad već kultne Fame o biciklistima (1988) u knjizi s podnaslovom 'Smešna strana propasti Srbije' piše o diktaturi, Vučiću, Dobrici Čosiću i drugim poticajnim likovima i pojavama kojima se, bit će, lakše smijati iz susjednog dvorišta. U svakom slučaju, hrvatski čitatelj za knjigom  može posegnuti kada mu eskapada vlastitih kulturnih i političkih elita zasite interpretativne mehanizme.
 
Finally, najboljim je scenarijem proglašen Kratki izlet Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice (Studio Pangolin). Ovu je filmsku obradu Šoljana publika uglavnom dočekala raširenih ruku, no moglo se čuti i drugačijih mišljenja – primjerice, da je riječ o filmu koji su radili hipsteri za svoje prijatelje hipstere, da parafraziramo Facebook status mladog filmskog kritičara V. Z. Što je doista posrijedi, morat ćete prosuditi sam. 
 
Žirirali su i nagrade od 5.000 eura dodijelili Vlaho Bogišić (predsjednik), Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović
 
info: Dani Mirka Kovača
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!