Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrade, nagrade!

Large 133
Nedjelja
06.05.2007.

Pisci i poklonici krimića iz SAD-a okupljeni u organizaciji Mystery Writers of America, prošli su tjedan podijelili svoje godišnje nagrade koje nose ime slavnog Bostonca, majstora žanra Edgara Allana Poea. Ovogodišnjeg Edgara za najbolje dramsko djelo kriminalističkog literarnog žanra osvojio je Steven Dietz svojim naslovom Sherlock Holmes: The Final Adventure. Najboljim kriminalističkim romanom godine proglašen je The Janissary Tree britanskog povjesničara Jasona Goodwina, kojemu je to i literarni prvijenac, a u kategoriji najboljeg romana nekog američkog autora nagrađen je Alex Berenson za svoj triler The Faithful Spy.

Mystery Writers of America okuplja književnike koji pišu detektivsku fikciju i kriminalističke romane i trilere, no osim pisaca dobrodošli su i svi ljubitelji ovog žanra. Godišnju nagradu Edgar društvo dodjeljuje od 1946. godine. Neki od poznatijih prethodnih dobitnika su Agatha Christie, Raymond Chandler, Tony Hillerman i Elmore Leonard. Kuriozitet udruženja MWA je nagrada 'Mary Higgins Clark' koju dodjeljuju za najbolje djelo pisano u tradiciji Mary Higgins Clark, a ove ju je godine osvojila Karen Harper za knjigu Dark Angel.

Prošli su se tjedan dijelile i neke druge nagrade. Mladi njujorčanin libijskog podrijetla Hisham Matar čiji prvijenac In the Country of Men opisuje život libijskog dječaka pod diktaturom vladajuće politike, a koji je već ušao u obzir za nagradu Booker i Guardijanov prvijenac godine, osvojio je 10.000 funti vrijednu nagradu Ondaatje britanskog Royal Society of Literature koja se dodjeluje knjigama koje posebno lijepo opisuju duh nekog mjesta.

Isti su iznos između sebe podijelili dobitnici Independentove nagrade za stranu fikciju i najbolji prijevod knjige - književnik José Eduardo Agualusa za roman The Book of Chameleons i njegov prevoditelj Daniel Hahn. Ova zanimljiva nagrada kojoj je cilj repozicionirati mjesto prevoditelja i nagraditi dobre engleske prijevode dodjeljivala se redovito od 1990. do 1995. godine, a ponovo je oživjela 2001. Poznatiji dobitnici ove nagrade su W.G. Sebald i Orhan Pamuk i prevoditeljica Anne Born.

U našem se dvorištu prošli tjedan nagrade nisu dijelile, ali se zato zakuhala utrka prema uglednom 'Ivanu Goranu Kovačiću' - Vjesnikovoj nagradi za književnost koja se dodjeljuje od 1964. Vodeći računa u prvome redu o visokim estetskim kriterijima, prosudbena komisija u sastavu Zdravko Zima (predsjednik), Zvonimir Mrkonjić, Helena Sablić Tomić, Julijana Matanović i Branka Džebić, na svom je prvom, nedavno održanom sastanku izabrala ostvarenja koja se po njihovom mišljenju kvalitetom izdvajaju iz prošlogodišnje književne produkcije.

Vjesnikova nagrada koja nosi ime velikog pjesnika ima najdulju tradiciju od ukupno pet Vjesnikovih nagrada za umjetnost. Među njezinim su laureatima imena hrvatske književnosti poput Petra Šegedina, Ranka Marinkovića, Meše Selimovića, Jure Kaštelana, Antuna Šoljana, Slavka Mihalića i Danijela Dragojevića, a prošlogodišnje dobitnice bile su Dubravka Oraić Tolić i Ivana Sajko. Na svom idućem sastanku žiri će odlučiti koji će od kandidata za ovogodišnjega 'Gorana' ući u uži izbor za nagradu, a potom i tko će ponijeti to ugledno priznanje. Nagrada će dobitniku biti predana na tradicionalnoj Vjesnikovoj lipanjskoj svečanosti. Više o nominiranima pročitajte ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu