Page arrow

"Neka nas puste na miru"

Large gursel
Ponedjeljak
22.04.2013.

Turski pisac Nedim Gürsel je pisac i sveučilišni profesor koji živi i radi na relaciji Istanbul-Pariz. U razgovoru za srpski list Tanjug, Gürsel je kritizirao odnos Turske prema književnicima. Rekao je da njegova država ne poštuje demokratske slobode i slobodu umjetničkog stvaranja, te da tretira islam i događaje iz svoje povijesti kao tabu teme. Time se Turska, napominje Gürsel, udaljava od sekularnih načela iz ustava.

"Neka nas puste na miru da pišemo, slikamo, a onda neka čitaju, slušaju oni kojima se dopada, a oni kojima se ne sviđa, ne moraju. To tražim od vlade, kao pisac koji je tri put izvođen pred sud."

Gürsel nije mnogo blaži ni prema zemljama Europske unije i njihovom odnosu prema Turcima. Bilo kako bilo, ovaj pisac i dalje pokušava živjeti i raditi 'negdje između': radi u Parizu, piše književna djela na turskom jeziku, a znanstvene studije na francuskom i turskom. Objavljuje i u Turskoj i u inozemstvu. 
Povod Gürselove kritike nalazi se u velikom broju slučajeva u kojima je turska država cenzurirala i zatvarala književnike. O tim slučajevima možete više čitati ovdje, ovdje i ovdje.
izvor: B92
foto: Georges Seguin

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu