Page arrow

Neovlaštena upotreba opusa

Large harper lee
Ponedjeljak
23.09.2013.
Prošlo je više od 50 godina otkad je Harper Lee napisala roman Ubiti pticu rugalicu. Unatoč velikom uspjehu romana kod kritike i publike (za koji je dobila Pulitzerovu nagradu), Lee nikad više nije napisala nijednu drugu knjigu i potpuno se povukla iz javnosti - sve do ove godine kad je tužila Samuela Pinkusa zbog krađe autorskih prava
Sud je naposljetku odbacio optužbu protiv Pinkusa, ali 87-godišnja autorica i dalje je ustrajna u borbi protiv neovlaštene upotrebe svog opusa. Tako je sad tužila muzej u Alabami The Monroe County Heritage Museum zbog kršenja autorskih prava. Navedeni muzej većim je dijelom posvećen njenom liku i djelu, a autorica tuži muzej jer nikad nije primila ni centa od prodaje karata i suvenira. 
Upraviteljica muzeja Stephanie Rogers priznala je da muzej ne isplaćuje tantijeme budući da sav prihod odlazi u održavanje muzeja i muzejskih programa. Stoga izgleda da će Lee dobiti ovu sudsku parnicu, ali takva će presuda ujedno dovesti do zatvaranja muzeja koji je posvećen njenom djelu. 
izvor: Huffington Post
foto: Andrea Wright

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu