Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Noć knjige posvećena stripu

Large no
Ponedjeljak
11.03.2019.

Osma po redu Noć knjige održat će se u utorak, 23. travnja.

Programi se mogu prijaviti na poveznici od 11. do 29. ožujka, a posebna pozornost bit će posvećena temi „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa", koju ogranizatori najavljuju ovako:

​Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti... Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta. 

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža nam i niz obljetnica koje brojimo u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana Junak našeg doba, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja Alana Forda, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života? (Iz Pogovora knjige „101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio").

Izvor: link.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu