Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nominirani naslovi za nagradu Libar za vajk

Large vizual libar za vajk 2019 300dpi
Srijeda
13.11.2019.

Knjige koje vrijede ostaju zanavijek, odnosno, za vajk. Upravo takva djela promiče književna nagrada Libar za vajk, utemeljena 2014. godine, a koja se dodjeljuje u sklopu pulskog književnog sajma Sa(n)jam knjige. Petnaest naslova nominiranih za ovu nagradu koja će pobjedničko djelo afirmirati kao vrijedno čuvanja kroz generacije objavljeno je na medijskoj konferenciji održanoj u četvrtak, 14. studenog u Medulinu. Tom prigodom otvoren je i Trezor u medulinskoj Osnovnoj školi dr. Mate Demarina, jedinstveno mjesto koje čuva nagrađene naslove. 

Na konferenciji su sudjelovali direktorica sajma Magdalena Vodopija, načelnik Općine Medulin Goran Buić, direktor turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori i voditeljica prodaje sajma Vlatka Balinčić, a prisutne je pozdravila i ravnateljica Osnovne škole u Medulinu Emanuela Pinzan Chiavalon.

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 25. sajmu Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2019. godine. Izbor petnaest nominiranih naslova i sastavio je stručni žiri, knjižari Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović te knjižarka Marina Habuzin.

Nominirani naslovi su:

Didier Eribon, Povratak u Reims (Multimedijalni institut i Sandorf);
Maja Haderlap, Anđeo zaborava (Disput i Hrvatsko filološko društvo);
Ted Hughes, Rođendanska pisma (Fraktura);
Zlatko Karač, Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmanska i suvremena baština (Arhitektonski fakultet, UPI-2M plus);
Damir Karakaš, Proslava (Naklada OceanMore);
Reinhard Kleist, Nick Cave mercy on me (Strip centar Tino);
Maša Kolanović, Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga);
Srečko Kosovel, Integrali (MeandarMedia);
Predrag Lucić, Cervantesov trg: sabrane drame i songovi (Jesenski i Turk);
Josip Mlakić, Skica u ledu (Fraktura);
Chigozie Obioma, Orkestar manjina (Hena com);
Gregor von Rezzori, Memoari jednog antisemita (Gymnasium);
Paco Roca, Kuća (Naklada Fibra);
Viktor Šklovskij, Sentimentalno putovanje: uspomene, 1917.–1922. (Fraktura);
Evelina Turković, Slika od zvuka; zvuk u vizualnoj umjetnosti (Durieux i Hrvatska selekcija AICA).

Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 7.000 kuna, osvajaju i nakladnik i autor knjige, a sponzoriraju je Arena Hospitality Group, Općina Medulin i TZ Općine Medulin. O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu Libra za vajk 2019. odlučit će glasovi kupaca pulskog sajma u razdoblju od 5. do 14. prosinca. Glasanjem za najbolju knjigu posjetitelji će istovremeno sudjelovati i u nagradnoj igri, a nagrade će biti nominirani naslovi. 

Nagradu Libar za vajk pulski sajam Sa(n)jam knjige utemeljio je prije pet godina i danas je prepoznata kao važna nagrada koja ukazuje na dostignuća hrvatskih nakladnika. Dosadašnji dobitnici nagrade su Miljenko Jergović i Fraktura za knjigu Sarajevo, plan grada, Olja Savičević Ivančević i Sandorf za knjigu Pjevač u noći, Orhan Pamuk i Vuković & Runjić za knjigu Čudno je u mojoj glavi i Ješa Denegri i Agroinova za knjigu Gorgona

Ideja Trezora nagrade Libar za vajk, istaknula je direktorica sajma Magdalena Vodopija, razvila se ,,iz težnje da se knjigama, nositeljicama titule Libar za vajk dužna pažnja posveti i stvaranjem mjesta gdje će vrijedni naslovi biti dostojno izloženi i posebno čuvani.'' Trezor je oblikovao Igor Zirojević, pulski fotograf i dizajner, a zaštitnici su mu Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin.

Veselimo se saznati koji će sljedeći naslov biti sačuvan za vajk!

Izvor: link, foto: Sa(n)jam knjige 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu