Page arrow

Nova Libra Libera

Large scheebart Paul Scheerbart - Perpetuum mobile (1910.) / Wikimedia
Utorak
01.03.2016.
Novi, 37. broj časopisa o rubnoj književnosti i teoriji Libra Libera upravo je izišao iz tiska.

U broju se nalazi pet temata o 'neobičnom' u kulturi, popraćenih ilustracijama Jean-Jacquesa Tachdjiana
Prvi blok Kultura skandala, spektakla i slavnih posvećen je društvenom, ekonomskom i političkom aspektu kulture slavnih koja je posljednjih nekoliko desetljeća među središnjim problemsko-istraživačkim motivima proučavanja u društveno-humanističkim disciplinama. Što je to kultura slavnih? Riječ je o postfordističkoj ekonomiji zabave; uznapredovalim formama društvene komercijalizacije i sveopće komodifikacije; porastu važnosti oglašivačke i reklamne industrije; eskalaciji medijsko-tabloidne produkcije; uzniknuću novih oblika društvenog narcizma; odnosu sfera javnog i privatnog.
Slijedi književni blok o Osvaldu Lamborghiniju, legendi argentinske književnosti 70-ih i 80-ih. Njegov otkačen, opscen i brutalan koktel Harmsa, Porschea i de Sadea možete slobodno ponijeti na barikade. Uz Lamborghinija tu je Paul Scheerbart, njemački ekspresionistički prozaist, dramatičar, pjesnik, kritičar, arhitektonski vizionar (prorok višebojne staklene arhitekture), slikar i izumitelj (ozbiljno je pokušavao stvoriti perpetuum mobile). U svakom slučaju, jedan je od najvećih umjetničkih ekscentrika na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Scheerbartove ironične utopije koje donosi ovaj broj Libre burleskne su i šašave, njegovi likovi pokreću megalomanske projekte, dijelove šarene kupole aristokratskog nadsvijeta.
Libra donosi pjesme u prozi meksičke pjesnikinje Dolores Dorantes, koja je živjela 25 godina u zloglasnom Ciudad Juárezu, u kojem žene siluju i ubijaju takvom lakoćom kao da se sve događa u crtanom filmu. Otkada je dobila politički azil u Los Angelesu, Dorantes je postala pjesnička senzacija koja u nerazmrsiv čvor veže krvavu granicu dviju ludih država.

Libra završava prijevodom većeg odlomka romana japanskog komunističkog aktivista i pisca s početka 20. stoljeća, Takijija Kobayashija. Brod-tvornica račjih konzervi roman je o nehumanim uvjetima rada u kojima se našla grupa japanskih ribara na moru i sjajno oslikava odnos srednje prema radničkoj klasi.

Libru Liberu možete naručiti putem njene Facebook stranice ili putem maila: libra.libera.casopis@gmail.com

Čitati je možete i u besplatnom elektroničkom formatu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu