Page arrow

Objavljeni su ‘Rukopisi 30’

Large 155
Srijeda
16.05.2007.

Prvi Rukopisi objavljeni su 1976. godine kao zbornik mlade pančevačke poezije, a tokom godina, poslije nekoliko koncepcija i država, prerasli su u mjesto susreta autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne, Makedonije, Hrvatske i Slovenije koji prvi put objavljuju ili imaju jednu objavljenu knjigu.

Rukopisi su pionir sličnih projekata koji su kasnije nastali na temu povezivanja autora iz ex-Jugoslavije. Oni nisu samo presjek književnih i umjetničkih tema koje zanimaju autore do 27 godina starosti, već se mogu promatrati  i u kontekstu socijalnih i društvenih prilika u kojima autori stvaraju. Ovakva raznolikost svakako doprinosi kvaliteti, ali i prirodnom razvijanju natjecateljskog i kritičkog duha, gdje će svaki autor moći usporediti radove objavljene u Zborniku s radovima kolega iz susjednih država.

U Rukopisima 30 nalazi se četvero autora iz Slovenije i Makedonije, od koji su neki poznati već u svojim književnim sredinama, kao makedonski pjesnik Zvonko Taneski ili mlada slovenska pripovjedačica Teja Oblak. Iz Hrvatske svojim su radovima Zbornik obogatili Marko Pogačar, Daniel Radočaj, Maja Ručević, iz Bosne i Crne Gore Ivo Krešić, Tarik Galijašević, Tanja Bakić, a iz Srbije Miloš Ilić, Milan Vračar, Aleksandar Semakin, Bojan Maksimović i drugi. Urednice Rukopisa 30 su Jelena Angelovski, Jasmina Topić, Dragana Mladenović i Ana Ristović.

U skladu s ‘uređivačkom politikom’ Rukopisi se ne prodaju nego se dijele na promociji koja se svake godine tradicionalno održava u Pančevu, a skoro svake godine i u Kulturnom centru Beograda. Autori Rukopisa ujedno su i njihovi ambasadori, a svaki posjetitelj promocije bude nagrađen dobrom atmosferom i primjerkom Zbornika.

Rukopise 30 bit će moguće pronaći i u elektronskom odnosno pdf formatu na internetu, na siteovima književnog sadržaja i servisnog tipa.

Promocija ovog jubilarnog broja Zbornika održat će se 18. svibnja 2007. (u petak) s početkom u 19 sati u Studentskom domu i Studiju 21 u ulici Dimitrija Tucovića 2 u Pančevu.

Poslije službenog dijela programa, koji će za autore početi u 17 sati književnom radionicom i druženjem s piscima Vuletom Zurićem i Srđanom Papićem, slijedi koktel i tulum.

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu