Petak
03.11.2017.

Od Alebića preko zmajeva do Krleže
Extra_large_36.izlozba_5
Foto: MDC
A+ A-
36. izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija održat će se od 7. do 12. studenog na Zagrebačkom velesajmu u okviru 40. Interlibera. Organizator izložbe je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba koji će na svojim policama izložiti 681 novo izdanje - kataloge izložbi i muzejskih zbirki, vodiče kroz stalne postave, monografije, časopise te razna elektronička i promidžbena izdanja.

Popratni program Knjiga u gostima predstavit će izdavačku produkciju muzeja iz Bosne i Hercegovine – Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu, Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, Muzeja grada Zenice, Muzeja Republike Srpske iz Banja Luke, Zavičajnog muzeja Travnik te sarajevskih baštinskih ustanova - Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine, Muzeja ratnog djetinjstva i Zemaljskog muzej Bosne i Hercegovine. U sklopu Knjige u gostima u srijedu 8. studenog s početkom u 12 sati održat će se i promocije: Autobiografija fra Leonarda Čuturića (promotori fra Janko Ljubos, predstavnici Arhiva BiH i Miljenko Jergović) te publikacija Zavičajnoga muzeja Travnik i Rodne kuće Ive Andrića iz Travnika (promotori Fatima Maslić, Enes Škrgo, Matej Baškarad).
 
Na velikoj pozornici Zagrebačkoga velesajma održat će se i promocija novih likovnih monografija Muzeja likovnih umjetnosti Osijek - knjige o Oskaru Nemonu, osječkom kiparu koji je karijeru nastavio u Velikoj Britaniji i postao portretist Winstona Churchilla, kraljice Elizabete, Eisenhowera, Trumana i Margaret Thatcher te monografije Josip Alebić posvećene jednom od najvažnijih slikara osječke kulturne scene druge polovice prošlog i početka ovog stoljeća.
 
Među mnoštvom naslova i tema izdvajaju se katalozi gostujućih inozemnih zbirki - Muzej za umjetnost i obrt vodi posjetitelje na putovanje kroz umjetnost Venecije 18. stoljeća izborom najznačajnijih slika čuvanih u Pinakoteci grada Vicenze koja su predstavljena na izložbi Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici, dok je Gradski muzej Vukovar objavio reprezentativnu monografiju Španjolsko barokno slikarstvo koja je predstavila do sada javnosti nedostupna djela značajnih umjetnika španjolskog 'zlatnog vijeka' iz toledske i madridske slikarske zbirke njemačkoga kolekcionara Jörga Wüllnera.
 
Muzej grada Splita nastavio je svoj fotografsko-enciklopedijski rad o povijesti grada Splita drugom fotomonografijom Povijest pisana svjetlom – Split od Prisce do Adriane, koja objavom oko 3.000 starih fotografija Splita po izboru muzejskoga savjetnika Gorana Borčića predstavlja prigradske predjele, njihove ljude i događaje. Pozornost privlači i vodič kroz izložbu Hrvatskoga povijesnog muzeja Tko to tamo snima?, koja je javnosti predstavila 29 fotografa, njihove radove i sudbine, ali i ratnu svakodnevicu od 1941. do 1945. godine koja je obuhvaćala izbjegličke kolone, ratne bolnice, zbjegove, rušenja i ubojstva, ali i fotografske zapise sportskih, zabavnih i kulturnih događaja.
 
Pisana baština u svim njezinim oblicima i formatima također je predmet bavljenja muzeja - katalog izložbe Arheološkoga muzeja u Zagrebu Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja svojevrstan je udžbenik o povijesti pisma, jednome od najznačajnijih civilizacijskih izuma, koji govori o razvoju ljudske svijesti i razvoju umijeća pisanja na raznim stranama svijeta uz tumačenje tehnika i metoda pisanja, dok Knjiga sjećanja na Miroslava i Belu Krleža, koju je objavio Muzej grada Zagreba u povodu 35. obljetnice smrti najznačajnijeg hrvatskog pisca 20. stoljeća, donosi brojne zanimljive uspomene suvremenika i prijatelja na druženja s Belom i Miroslavom.
 
Za one koje zanimaju magija i mitološka bića tu je opsežan katalog Etnografskoga muzeja u Dubrovniku U stabru ti ljuti zmaje, u granam' ti soko siv: tragom pretkršćanskih elemenata u tradicijskoj kulturi dubrovačke okolice koji predstavlja pretkršćansku mitologiju, božanstva i svetišta te obrede starih Slavena kao i knjiga Coprnički ceh u izdanju Muzeja Sveti Ivan Zelina, koja donosi priču o na smrt osuđenim ''zelinskim kmeticama'' podsjećajući koliko su mitovi o vješticama nekada bili sastavni dio stvarnoga života
 
Detaljan raspored aktivnosti i katalog izložbe s popisom svih sudionika i njihovih publikacija, plakata i ostale građe, možete pogledati na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.
POVRATAK NA VRH STRANICE