Page arrow

Od Dubrave do Zagreba s Krešimirom Bagićem

Large 144
Srijeda
09.05.2007.

Da javnim prijevozom potegnemo u taj drugi grad, sad kad Konjščinska ima veće cijene od bilo kojeg kineskog dućana u centru Zagreba, ponukao nas je eklektičan zbir Bagićevih gostiju te činjenica da ćemo moći poslušati par lakih nota Drugog načina. Iako smo do Male dvorane Kulturnog centra Dubrava u kojoj se održavala promocija morali doći međugradskim prijevoznikom koji nepravedno nosi ime našeg grada, uspjeli smo se opustiti uz pravi poetsko-glazbeno-vizualni spektakl. 

Osim Drugog načina, rock banda iz Dubrave, gosti hvaljenog autora bili su Roko Ancić, poduzetnik iz Dubrave, Zoran Ferić, pisac iz Zagreba, Mihaela Majcen Marinić, književna komparatistica iz Dubrave, Stipan Matoš, doktor prometnih znanosti i Branko Telebar, ni manje ni više nego nogometni virtuoz iz Petrijanca.

Pjesničku večer otvorio je Drugi način pjesmom 'Dileme' (Prolaze vlakovi, prolazi vrijeme, na tvojoj stanici ostaju samo ... dileme), a nakon 'Pravih riječi' mikrofon je preuzeo pisac iz Zagreba koji je ekspresno ulizivački komentirao da je Dubrava uistinu centar, što mu nismo uzeli za zlo jer smo se i mi bojali da nam putem netko ne pokuša prodati ciglu.

Purger Ferić malo se osvrnuo na zarazne osobine Bagićeve poezije ustvrdivši da ga je pjesnik zarazio svojim virusima, svojim riječima što su poput živih bića koja se posebno u poeziji žele razmnožavati, nakon čega nam je sâm pjesnik pročitao par svojih pjesama. I ustinu, Bagić se u svojoj poeziji poigrava riječima, ritmom, motivima, a rezultat te igre često nije veseo, već suprotno, završava u polutami predgrađa, u nedorečenim rečenicama koje slute čemerne egzistencije s ruba asfalta.

Iako su mu kvart i oni koji ga nastanjuju čest motiv poezije, Bagić ubire šumske motive kad govori o osjećajima, a u meditativnijim pjesmama zaokupljaju ga riječ i misao. Kad je prozaičan, prepričava zgode i pjeva o svojim prijateljima, poznanicima, susjedima među kojima je očito omiljen jer mu je uspjelo nagovoriti šačicu prijatelja da pročitaju njegove pjesme, a neki su se, poput g. Mate Čaje i kritički osvrnuli na njegov rad.

Bagićeve pjesme je, između ostalih, čitao i g. Stipan Matoš, doktor prometnih znanosti i predsjednik organizacijskog odbora Kijevskih književnih susreta čiju je obitelj pjesnik Bagić opjevao u 'Četiri Matoša', što je Matoš i pročitao.

Tijekom prvog glazbenog predaha Drugi način je svojom uspješnicom 'Pišem ti pismo' izmamio uzdahe i mrvicu preglasno sotto voce pjevanje tinejdžerica u redu iza nas što smo prihvatili sa simpatizirajućim podsmijehom.

Kako nam čitanje i slušanje Drugog načina ne bi dosadili, u program je ubačen kratki humoristični intermezzo zagorskog Delboya, nogometnog virtuoza Branka Telebara koji se kritički osvrnuo na praktičnu primjenu ove knjige. Saznali smo da se Bagićevom knjigom nakon 2-3 litre u lokalnoj pizzeriji može zatući punica, dakle namjena broj 1 - hladno oružje. Saznali smo da je tvrdoukoričena knjiga već zaživjela među narodom kao dobra zamjena za drvenu daščicu za rezanje luka i rotkvica, namjena broj 2 - kuhinjsko pomagalo. Malo manje avangardne primjene uključivale su knjigu kao ukras na vitrini, sredstvo za impresioniranje Čehinja te podložak za klimavi stol. Osim čitanja i stand-upa, event manager se odlučio i na projekciju video zapisa s ranijih čitanja pa smo pjesmu 'Tržnica u Dubravi' čuli na više jezika, što je u kombinaciji sa zakuskom, ovaj naš mali izlet u Dubravu učinio još slađim.

Kako ne biste pomislili da se profesor Bagić samo zabavlja sa svojim pajdašima, donosimo vam njegovu biografiju iz koje je vidljivo da ne dangubi previše po dubrovačkom placu.

Profesor je rođen 1962. godine, šef je Katedre za stilistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i autor je šest zbirki pjesama, Svako slovo je kurva, Između dva snažna dima, Krošnja, Bršljan, Jezik za svaku udaljenost, Le palmier se balance; četiriju znanstvenoesejističkih knjiga, Četiri dimenzije sumnje, Živi jezici, Umijeće osporavanja, Treba li pisati kako dobri pisci pišu; zbornika Važno je imati stila; književnokritičke knjige Brisani prostor; antologijskih izbora suvremene proze, Poštari lakog sna i Goli grad te Rječnika trećeg programa. Od 1996. do 1999. radio je kao lektor za hrvatski jezik na Sorbonni, voditelj je Zagrebačke slavističke škole, a pjesme i stručni tekstovi prevedeni su mu na dvadesetak jezika.

Ovu knjigu za premlaćivanje, zavođenje, rezuckanje, podmetanje i čitanje moguće je kupiti u Booksi za tričavih 100 kuna, što je s obzirom na njezinu multipraktičnost prava sitnica.

Svijet

Na grani ptica.
Grlica. Uplašeno te gleda,
žmirka očima, ispituje
ti namjere.

Smješkaš joj se,
tražiš najpitomiji stav,
onaj kojemu ni ljudi
ne mogu odoljeti ...

Kada već povjeruješ
da će svijet iznova početi,
ona kimne glavom
i prhne.

Ti se i dalje ne mičeš,
a stablo ispred tebe
počinje naočigled listati,
cvjetati, puniti se
zračnim stanovnicima.

Pitaš se što će se dogoditi
ako ti zadrhti usnica,
ako se smijeh ugasi
na tvom licu.

Knjigu ocijenite ovdje.


 

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu