Page arrow

Novi naslovi na BEK-u

Large mu ki prozni blok 2019
Nedjelja
20.10.2019.

U ovogodišnjem "muškom proznom bloku" čitateljima je na raspolaganju šest naslova koje potpisuju nagrađivani hrvatski autori – romani Ivice Đikića, Marinka Koščeca, Krešimira Pintarića i Tomislava Zajeca te zbirke priča Zorana Malkoča i Nevena Ušumovića.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige ovogodišnji "muški prozni blok" sa šest naslova nagrađivanih hrvatskih autora: romane Sanjao sam slonove Ivice Đikića, za koji je dobio tportalovu nagradu za najbolji roman 2012. godine, Wonderland Marinka Koščeca, za koji je dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2003. godine, U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo Krešimira Pintarića i Lunapark Tomislava Zajeca, te zbirke priča Groblje manjih careva Zorana Malkoča i Rajske ptice Nevena Ušumovića. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Drugi roman Ivice Ðikića Sanjao sam slonove pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena. Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva Ðikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima, i takav roman danas naprosto mora biti kriminalistički.

Marinko Koščec je u svom drugom romanu Wonderland, naizgled odustajući od svojega hermetičnog, neomanirističkog koncepta "teške literature" i priklanjajući se topici i narativnim strategijama tzv. stvarnosne proze, izveo svojevrsnu književnu subverziju: uveo je, umjetnički uspješno, filozofske simbole u fakovski tip pripovijedanja koji od visokoparnog filozofiranja zazire.

Kao kakav slavonski izdanak magičnoga realizma, Malkočeve priče u zbirci Groblje manjih careva nekako su – stvarno nestvarne. Premda su toposi geografski prepoznatljivi, a likovi puni lokalnoga kolorita, ipak je posrijedi posve iskošen pogled na zbilju u kojoj krajolici i ljudi postoje kao posve neobični duhovni, mentalni, unutarnji svjetovi. A u njima je sve moguće. Jer, Malkoč ima književne moći da i čitatelja uvede u svoje izmaštane predjele i približi ga svojim fantastičnim (anti)junacima.

U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo Krešimira Pintarića, kako i naslov sugerira, bračna je drama koja to nije. U formi jedne sezone televizijskog sitcoma, kroz dvadesetak kratkih epizoda ujednačenog trajanja i dinamike, pratimo mlađi par, otprilike na pragu srednjih godina, kako se s mnogo (auto)ironije, šarma i svakodnevnih sitnih prepirki probijaju kroz pretrpane radne dane i prekratke vikende. Bilo da piše o slobodnom vremenu, debljanju, prekovremenom radu, zajedničkom šopingu, kućnim popravcima ili druženju s prijateljima, pripovjedač uspijeva balansirati na tankoj crti između intimnog i općeprepoznatljivog (što vjerojatno i nije proturječno) stvarajući tako ambijent s kojim se lako sroditi, i u krajnjoj liniji, roman koji se do samoga kraja čita s lakoćom i nesmanjenim zanimanjem.

Zbirka priča umaško/subotičkog autora Nevena Ušumovića Rajske ptice briljantan je niz ljubavno/erotskih avantura čiji su protagonisti redovno na neki način izmješteni, baš kao što su i njihovi odnosi nesvakidašnji. Pogranično područje Istre prirodni je prostor susreta emigrantskih sudbina ispunjenih nostalgijom i žudnjom, od kojih će tek rijetki pronaći životni smiraj.

Roman Lunapark Tomislava Zajeca fragmentarna je i dinamična ispovijest šesnaestogodišnjeg mladića s ruba egzistencije, koji neuvijeno progovara o maloljetničkoj prostituciji i kriminalu te susretima dvaju oprečnih svjetova, "visokog" i "niskog", na ulicama velegrada. Roman prati dvije povezane narativne linije, odlikuje se briljantnim dijalozima i profilacijom likova, te se ističe kao jedan od vrhunaca dosadašnjeg Zajčevog stvaralaštva. 

Izvor: Besplatne elektroničke knjige.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu