Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Od turizma do ekumenizma

Large 0 Dio vizuala za šesti FALIŠ
Utorak
28.08.2018.
Šesti Festival alternative i ljevice Šibenik, popularni FALIŠ, održat će se od 5. do 8. rujna, a ovogodišnja mu je tema turizam. Posljedice trke za profitom utabanim stazama koje od apartamana i hotelskih kompleksa vode do plavog Jadrana, a koje su nastajale još od izgradnje Jadranske magistrale 1950-ih da bi konačni oblik dobile u tranziciji i nakon nje, FALIŠ će tematizirati na zanimljivim predavanjima, okruglim stolovima i debatama.
Od programa bismo izdvojili okrugli stol pod nazivom 'Turizam: između profita i javnog dobra' kojeg će moderirati Jurica Pavičić, dok će sudjelovati Krešimir Šakić (NP Krka), Irina Zupan (Hrvatska agencija za okoliš i prirodu) te Tin Klanjšček (biolog s Instituta Ruđer Bošković). Sudionici će pokušati postaviti granicu koja se mora braniti kada je u pitanju eksploatacija prirodnih dobara u turističke svrhe. 
Istaknuli bismo i predavanje Erike Harms, odvjetnice i socijalne poduzetnice, predvodnice mnogih inicijativa (poput Saveza za održivi turizam i Udruga za globalne kriterije održivog turizma). Harms će dati neke prijedloge o preživljavanju turizma / životu od turizma u predavanju pod nazivom 'Održivi turizam: ravnomjerna raspodjela zadovoljstva'.
Osim turizma, ovogodišnji FALIŠ fokus stavlja i na ekumenizam, pa će tako posjetitelji, primjerice, moći prisustvovati razgovoru mitropolita Porfirija Perića i fra Ante Vučkovića koji će moderirati filozof i teolog Zoran Grozdanov. Predlažemo vam i da bacite oko i uho na predavanje 'Kršćanstvo, ljudski rod i novi nacionalizam' koje će održati jedan od najutjecajnijih teologa današnjice, Jürgen Moltmann.
Što se književnog dijela tiče, šibenske će promocije doživjeti tri knjige, od kojih smo o dvjema smo pisali na našem portalu: Kap Veselja Selvedina Avdića i Terorist Emira Imamovića Pirkea. Osim s Avdićem i Pirkeom, publika će se upoznati i s publicističkim tekstovima skupljenim pod imenom Nejednaki vanjskopolitičke novinarke Ivane Dragičević
Možemo zaključiti da je FALIŠ, koji je za peto izdanje dobio i odbio potporu Ministarstva kulture od 10,000 kuna, i ove godine složio atraktivan program s brojnim zanimljivim imenima i tribinama. Cijeli program festivala možete pronaći ovdje
info: FALIŠ

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu