Page arrow

Opet čitamo besplatno!

Large 135
Nedjelja
06.05.2007.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je novi besplatni original, knjigu pjesama Jurice Starešinčića Krist, vino i voda, u kojoj autor ironizira marketinški doživljaj kršćanstva. Novi objavljeni autor rođen je 1979. u Karlovcu. Objavljivao je eseje, priče i pjesme u Zarezu, Libri Liberi, na Trećem programu Hrvatskoga radija i drugdje. Autor je nekoliko nagrađivanih kratkih filmova.

U zbirci pjesama Krist, vino i voda Starešinić gotovo sve pjesme organizira oko jednog temeljnog pitanja koje glasi - koliko su ljudi, zapravo, netaknuti kršćanstvom? Baš kao kod Coppole koji u svom trećem Kumu prikazuje ispovijed mafijaškog Dona i svećenika koji uzima u ruke kamen i razbija ga o zdenac čija se unutrašnjost pokazuje suhom iako je godinama u vodi, tako kod Starešinića ljudi, unatoč uronjenosti u kulturu koja je nezamisliva bez ideja kršćanstva, počevši od umjetnosti pa sve do materijalističkih filozofija poput marksizma koji također vuče korijene iz kršćanskog pauperizma, ostaju netaknuti iznutra jer ne puštaju Krista u srca.

Starešinić kao da je nadahnut bitničkim pjesnicima i piscima Ferlinghettijem, Ginsbergom, Kerouackom te njihovim rock izvedenicama, poglavito Bobom Dylanom. U njihovim radovima Krist i u modernim vremenima svjetovno propada, a sami autori povremeno su ga u stanju vidjeti u oku skitnice ili usput viđenoj lijepoj gesti prolaznika. Najmanje ga ima upravo na mjestima gdje je deklarativno najprisutniji – u bogomoljama.

Starešinić ironizira marketinški doživljaj oca kršćanstva konstatirajući kako je ljudima danas svejedno. Pobijedio nije čak ni Juda ni Sotona. Svi oni zajedno - Bog, Krist, apostoli, obraćene bludnice, Sotona - izgubili su od nogometa, mode, svjetovne politike.

No, unatoč poplavi poezije koja se pita o čovjekovu čovjeku, unatoč, dakle, ovom za božja pitanja gluhom vremenu, Starešinića posve staromodno prvenstveno zanima mjerenje temperature vjere ljudi koji se šeću njegovom poezijom.

S njom, naravno, ne stoji dobro. Direktnim obraćanjem čitatelju on samo podvlači sugestibilnost teme i njene manje više beznadne situacije. U pjesmi 'Priča' situacija je postavljena oko vjerojatne istovjetnosti nas koji osuđujemo ljude koji su razapeli Krista (zapravo, ovdje konkretno, otjerali propovjednika koji je došao u neko selo propovijedati ideje ljubavi među ljudima) i tih ljudi. Mi bismo učinili navlas isto čovjeku koji preporuča tako izrazito nerealno ponašanje u svijetu "koji se dijeli na ovce i vukove".

Naglašeno narativno organizirana poezija s čestim dijalozima, s unošenjem u lice čitatelju, s temom koju nije lako sačuvati od banalnih rješenja, s kolebanjima između Krista kao jedinog pobjednika i Krista kao najvećeg gubitnika otkad je svijeta, sa superherojima koji se boje ljubavi, poprilično je obilježena ovom nesigurnošću.

Skele fraza (babilonske kurve, sjene vladara i tako dalje) postavljene su da bi se premostila ova autorova temeljna neodlučnost, barem u jednakoj mjeri u kojoj su upotrijebljene kao klasični ornamentalni repertoar kršćanske umjetnosti. 

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupno 58 naslova.

Za više čitajte stranicu Društva za promicanje književnosti na novim medijima DPKM.

kad bi bila riječ
(Jurica Starešinčić)

da samo postoje riječi
imalo bi se što reći
i svaki bi glas bio simbol
i svatko bi bio pjesnik
da samo postoje riječi
svijet bi bio tako nestvaran
zora bi bila z o r a
a ne sunce nad obzorom
da samo postoje riječi
nitko ne bi morao živjeti
svi bi pobjegli u maštu
i mogli bi izmjenjivati ideje
da samo postoje riječi
mogli bismo čitati mudre knjige
da samo postoje riječi
ništa ne bi morali otkrivati
ništa ne bi morali osjećati
da samo postoje riječi
i instant mudrost u njima
i božje zapovijedi
i ljudski zakoni
i sve što čini zdrav svijet
okrutan li je bio bog
kad nije stvorio riječi

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu