Page arrow

Organizacije bojkotiraju HRT

Large zgrada hrt zagreb Foto: Suradnik13
Ponedjeljak
18.02.2019.

Mnoštvo organizacija uključilo se u bojkot HRT-a sve do prosvjeda Novinarstvo ne damo! najavljenog za 2. ožujka 2019. Organizacije potpisnice peticije ističu da Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. 

Organizacije potpisnice do najavljenog prosvjeda neće sudjelovati u programu HRT-a: ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

Ističu i da je, uz solidarnu podršku tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera bojkota ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.

Pridružuju se i zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Organizacije potpisnice poziva i peticije su: Autonomna ženska kuća Zagreb; CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje; Centar za mirovne studije; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za žene žrtve rata - ROSA; Centar za ženske studije; Domine; Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću; fAKTIV; Faktograf; Forum.tm - Dom kulture Zagreb; Gong; Udruga za nezavisnu medijsku kulturu; Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo"; Hrvatsko novinarsko društvo; Inicijativa mladih za ljudska prava; IPE - Institut za političku ekologiju; Koordinacija ženskih grupa SEKA; Kuća ljudskih prava Zagreb; Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva; Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije; Mreža mladih Hrvatske ; Nezavisni cestarski sindikat; PaRiter; Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta ; Skribonauti; Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija; Udruga IKS; Prostor rodne i medijske kulture K-zona; Zagreb Pride; Ženska mreža Hrvatske.

Više informacija na Facebook stranici.

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu