Page arrow

'Outanje' na Milijunašu

Large 78
Nedjelja
08.04.2007.

Ta metoda 3 u 1 kojoj Mima pribjegava već neko vrijeme podrazumijeva promociju knjige (Pustolovine Glorije Scott), aktivizam i zarađivanje za golu egzistenciju (sve u jednom) pojavljivanjem na  - televizijskim kvizovima. S obzirom da se knjiga sama nije pokazala dostatnom iz nekoga napraviti milijunaša, Mima se nakon neuspješne misije na 'Karici' prijavila na 'Milijunaša'. I uspjela. Osim što je kući odnijela pozamašnu svoticu, svojim je outanjem (kako ističu na portalu gay.hr) učinila nešto i za široke LGBTIQ mase. 

S istog portala prenosimo vam tekst ove mlade i hrabre autorice, leaderice socio-religioznog banda Drvena Marija, u kojem opisuje svoje doživljaje s ovog i prijašnjih kvizova.


„Baveći se raznoraznim oblicima aktivizma već više godina shvatila sam da bi ga trebalo malo oživjeti, napasti područja inače u potpunosti cijepljena od istoga. Budući da me nijedna televizija nije htjela zaposliti kao voditeljicu Dnevnika, odlučila sam se početi prijavljivati na kvizove.

Pokušaj da se outam na "Najslabijoj karici" neslavno je propao – i dan danas nije mi jasno je li to bilo zato što se Danijela usrala (lijepo sam je zamolila u pauzi da me pita za curu, a ona krenula talambasati po fakultetu!) ili zato što nije bilo vremena. U svakom slučaju, tad mi je postalo jasno da "Karika" nije najbolje mjesto za outanje – uglavnom stoga što je predinamična i prenabrijana, za razliku od "Milijunaša". I tako se počeh prijavljivati.

Da je Bog velik i sklon lezbama uvjerih se uskoro kad uspjeh preskočiti sve prepreke do snimanja, a tamo i najbrži prst. (Ne vježbam uzalud već desetak godina!). Treba napomenuti i to da je moj gospodin otac – usprkos prethodnoj upućenosti u moj pakleni aktivistički plan – odlučio biti mi studijska pratnja i podrška (što nije mala stvar – ne samo zbog outanja, već i zbog mogućnosti da ću osramotiti i sebe i njega, ravnatelja privatne gimnazije).

Elem, u pripremi za nastup trebalo je ispuniti upitnik gdje traže bračno stanje. Ja zaokružih "živi s partnerICom", pripremajući teren. Kad sam prošla vražji prst, mom veselju ne bijaše kraja! Jupi i hura, klicah u sebi, a nemalo i naglas. Smiješilo mi se krdo kunica i ulazak u lezbijsku povijest. No, istovremeno mi se smiješila i krezuba mogućnost da propadnem na nekoj slavonskoj poslovici i outavši se dokažem da su lezbe – osim što ne sliče na žene – uz to i glupe.

Fortuna (lezba, bez sumnje!) bijaše mi, međutim, naklonjena. Negdje na 4.000kn (ako me ustreptalo pamćenje dobro služi) The Tarik pogleda na moj osobni karton i uoči neobičnu činjenicu istospolne mi kohabitacije. U kratkoj ekonomsko-propagandnoj pauzi pažljivi voditelj me upita: "'Oćeš da te pitam za to?". (Moram priznati da me je ugodno iznenadila njegova taktičnost.) Odgovorih: "Naravno, zato sam tu..." i zbog krda kunica, htjedoh dodati – no to se, pretpostavljam, podrazumijeva. Čim se kamere upališe, Tarik me nonšalatno priupita o istospolnoj zajednici, pa i o imenu slatke mi konkubine. Sve prođe u trenu, pomislih da nitko nije ni primijetio.

Da moje outanje na javnoj televiziji nikoga nije prenerazilo ni osupnulo dokazala je gomila ljudi (i žena!) koji su mi hrpimice dolazili čestitati na nastupu, čak su me i tehničari hvalili. Pa čak i teta za šankom u intim-baru HRT-a, ali možda ipak zato jer sam joj ostavila 20 kn napojnice.

Iskreno se nadam da hateveova Družba isuseka neće osjetiti potrebu cenzurirati skromni mi nastup. Zapravo, ne vidim zašto bi, ali nikad se ne zna. Za svaki slučaj sam napomenula i to da pišem za Feral – možda im to bude signal da se manu škara i skalpela.

"Budućnost aktivizma", kriknuh uzdignute pesnice, drugom gladeći mačora u krilu, "leži u  pojavljivanju na nacionalnoj televiziji kao lezba u kontekstu koji sa seksualnošću nema nikakve veze!""


Još da nam je dočekati i njezinu drugu knjigu... Mima, što se čeka?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu