Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Palež za viši stalež?

Large 1569
Četvrtak
30.04.2009.

Jedinstvena akcija Pere Kvesića, koji je četvrto izdanje svoje kultne knjige Uvod u Peru K., najprije sam financirao, potom cijelu nakladu odlučio prodavati samo na dva mjesta - jednom fizičkom, u Booksi, i jednom virtualnom, na online knjižari Bookmark, te na kraju cijelu stvar odlučio okončati javnim spaljivanjem neprodanih primjeraka u nedjelju 10. svibnja ispred Bookse u Martićevoj, izazvala je žestoku raspravu na Forumu.hr.

Prvi post je krenuo ovako: 'Ako je ovaj potez neka vrsta protesta pisca zbog položaja knjige u društvu, to mogu razumjeti, ali mi je svejedno ta akcija vrlo čudna. Potez očajnika ili umjetnički protest? Što mislite?', da bi kasniji komentari Kvesićevu odluku ocjenjivali kao 'potez samoživog nepromišljenika', 'okrutno, ekološki štetno, marketinški sumnjivo, sujetno do bola...', 'još samo jedan u nizu od glupih i nepotrebnih uništavanja zemljine atmosfere i stabala od kojih se dobio papir'... Ima i pozitivnijih mišljenja ('OK, poštujem firmu i tarifu pa ako Pero K. želi spaliti 'Uvod' nek spali!'), a u raspravu se uključio i sam Pero K., pojasnivši svoje piromanske motive:

'Nisam prava osoba odgovoriti na pitanje što bi najavljeno spaljivanje knjiga trebalo značiti. Jednostavno, kao što nakon napisane priče ne pišem objašnjenja što bi ona trebala značiti, jer bi to već samo po sebi značilo da je priča loša, nedostatna, nedorečena, tako i o ovoj akciji ne mogu govoriti sve što mislim - ili barem dok ne završi.
Doduše, vidim da neka objašnjenja ne mogu izbjeći. U prvom redu, uvjeravam vas da sam dobro promislio i znam što radim. Ja sam stari igrač šaha koji za svaki potez promisli o onima koji će uslijediti. Ne igram na prvu loptu. Na ovu odluku nagnale su me tri vrste razloga: praktični, koncepcijski i dvojbeni.'


To je samo kratki sažetak prve stranice rasprave koja se kasnije razvila u neslućenim pravcima i čita se kao mali situacijski triler. Pratite daljnji zaplet ovdje i ne zaboravite: samo vi možete spasiti Uvod u Peru K. od spaljivanja - kupnjom knjige u Booksi ili na Bookmarku. 

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 1543 19.04.2009.

KRITIKA 28: Pero Kvesić

'Uvod u Peru K.', 33 godine nakon prvog objavljivanja: neprijeporni klasik čudaka koji se nastavlja dobro sprdati. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu