Page arrow

PEN protiv kineske cenzure

Large kina google Foto: phauly
Četvrtak
15.10.2015.
Velika nakladnička organizacija International Publishers Association upravo se sprema priznati Kinu kao svoju ravnopravnu članicu. U tom povodu reagirali su Amerikanci: 12 američkih izdavača je preko PEN-a zatražilo raspravu o kineskoj cenzuri stranih autora. 

Vlasnici autorskih prava koji su ustupili prava Kini često ne znaju koliko se izvornog teksta 'gubi' u kineskom prijevodu. Stoga izdavači traže da Kina objavi podatke o cenzuri, te pozivaju kolege da surađuju samo s 'pouzdanim' kineskim nakladnicima. PEN je čak i objavio upute za autore koji dogovaraju prijevod djela na kineski.

Zahtjev su potpisali Archipelago Books, Beacon Press, Graywolf Press, Grove Atlantic, Hachette, Macmillan, New Directions Press, OR Books, Other Press, Penguin Random House, W.W. Norton, Workman, kao i organizacija Association of American Publishers International Freedom to Publish Committee.

izvor: PEN
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage kina 31.01.2017.

Tetka Wan Xin i piskaralo

Mo Yan u romanu 'Žabe' prikazuje mukotrpnu borbu glavne junakinje za održanje 'politike jednog djeteta'.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu