Page arrow

Pero i Bordo se skidaju

Large bordo
Nedjelja
06.09.2015.

Mali noćni strip-tiz novi je program na ovogodišnjem FSK-u  na kojem će nam se predstaviti domaći i strani strip autori. Večeras u 22:30 u dvorani Müller je na redu tribina 80 godina stripa u Hrvatskoj na kojoj sudjeluju Borivoj Dovniković i Pero Kvesić.

Borivoj Dovniković - Bordo hrvatski je filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner. Radio je na animaciji prvog hrvatskog umjetničkog animiranog filma Veliki miting braće Neugebauer, koji se smatraju začetnicima animiranog filma u nas.

Potom se 1957. pridružuje Vukotiću, Kristlu, Grgiću, Boureku i ostatku ekipe iz Zagreb filma, u kojem 1961. započinje rad na svojem prvom autorskom filmu Lutkica. Mnogi su mu filmovi nagrađivani na festivalima diljem svijeta. Objavljuje knjigu Škola crtanog filma 1983. godine. Kao karikaturist je radio u Kerempuhu i Ježu, u Hrvatskoj ljevici i Prosvjeti, a od 1994. godine Bordo radi kao likovni urednik, karikaturist i ilustrator izdanja SKD Prosvjeta.  

Pero Kvesić je književnik, urednik, bloger, diplomirani sociolog i filozof. Za vrijeme studija bio je urednik u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu i Tjednom listu omladine. U sedamdesetima je redovno surađivao u magazinu Start i objavio svoju kultnu knjigu Uvod u Peru K

Autorski je osmislio seriju animiranih filmova Mali leteći medvjedi, četiri je godine bio tajnik Društva književnika Hrvatske, pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum... Danas djeluje kao samostalni umjetnik, ispisuje blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu, te uređuje zabavnike za djecu Tomica i prijatelji, Hot Wheels i Spužva Bob Skockani.

Razgovor će moderirati sociolog, novinar i dramaturg Ivica Ivanišević.

Izvor: wikipedia.org, literaturamundi.org, hrvatskodrustvopisaca.hr
foto: Bordo

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu