Page arrow

Petnaest kandidata za The Man Booker International

Large 94
Nedjelja
15.04.2007.

Ekskluzivno iz Toronta javili su da imamo konačnih petnaest koji će se ove godine boriti za vrlo važnu nagradu za književnost poznatu kao The Man Booker International (financira je konglomerat Man Group).

Međunarodna nagrada Man Booker dodjeljuje se piscima bilo koje nacionalnosti pod uvjetom da im je djelo napisano ili prevedeno na engleski, za razliku od istoimene godišnje nagrade koja se dodjeljuje piscima iz Velike Britanije, Irske i zemalja Commonwealtha, odnosno bivših britanskih kolonija.

Nagrada je vrijedna 60.000 britanskih funti (118.000 američkih dolara) i dodjeljuje se svake dvije godine. Prvi put dodijeljena je 2005. albanskom piscu Ismailu Kadareu (Tri elegije za Kosovo). Godišnjeg Bookera 2006. dobila je mlada indijska spisateljica Kiran Desai (The Inheritance of Loss) koja je ove godine nominirana i za Orange.

Ovogodišnji pobjednik izabrat će se između imena kao što su John Banville, Peter Carey, Don DeLillo, Carlos Fuentes, Doris Lessing, Ian McEwan, Harry Mulisch, Alice Munro, Michael Ondaatje, Amos Oz, Chinua Achebe, Salman Rushdie, Philip Roth, Michael Tournier i Margaret Atwood!

Ocjenjivački sud kojim predsjeda američka književna kritičarka Elaine Showalter, a čine ga južnoafrička spisateljica Nadine Gordimer i irski pisac Colm Tóibin, odnositelja Međunarodnog Bookera za životno djelo (godišnji Booker dodjeljuje se određenom romanu) proglasit će početkom lipnja. Do tad im predstoji krvav posao.

Ovdje je link na The Man Booker International Prize Forum na kojem možete komentirati kandidate i lobirati za svoje favorite.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu