Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Polufinale VBZ-ove nagrade

Large pero Foto: Hilke Kurzke / Flickr
Srijeda
28.03.2018.
Nakladnička kuća VBZ objavila je odluku o naslovima uvrštenima u utrku za 14. godišnju regionalnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman. Ove godine na natječaj je stiglo 112 rukopisa, a zbog iznimno visoke kvalitete prijavljenih tekstova odabrano je čak 15 romana koji ulaze u polufinale.  
Žiri je ostao isti kao i proteklih godina. Čine ga Zoran Ferić kao predsjednik, Drago Glamuzina, Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik i Mile Stojić.
Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a u širi su izbor odabrani Dvije noći u Barceloni, Sonata, Tko ako ne ja, Zaljubljenost, Sitni pomaci, Samuel Gide, Alen S gojzerice, Srednji rod, Paintball, Ljekoviti rječnik, Hoćemo li sutra u kino, Ne vidim te, Velverine, Gospodar lutaka, Sfinga i Nora.
Među pristiglim su tekstovima zastupljeni svi žanrovi, ocijenila je Pogačnik. "Možda prevladava neki tip intimističke proze, ali ima tu svega, od SF-a, preko nekih derivata stvarnosne proze, proze u kojoj se još uvijek iščitava ratna tematika, autobiografske proze; to samo pokazuje da su u Hrvatskoj još uvijek jednako živi svi žanrovi, pristupi i modeli", rekla je.
Predsjednik žirija Ferić izrazio je posebno zadovoljstvo što su prispjeli rukopisi pokazali određeni odmak od uobičajene tematike: "Drago mi je što nas više ne bombardiraju ratna proza, proza o anđelima i razne pomodnosti, koje ove godine ne nalazim. Ta raznolikost s jedne strane i vještina s druge karakteriziraju ovu godinu."
Nagrada će biti dodijeljena 16. svibnja u Rijeci, tijekom festivala vRIsak. Autor/ica pobjedničkog romana dobit će 100.000 kuna i objavit će dobitničko djelo koje će se distribuirati u širokoj knjižarskoj mreži. Ove godine glavni partneri nagrade su tvrtke Dalmacijavino i Pipi, sponzori su Tisak Media i Znanje, a realizaciju nagrade dijelom je potpomoglo i Ministarstvo kulture.
Prošle godine nagradu su podijelili romani Knjiga žalbe Ivice Ivaniševića i Specijalna potreba Lade Vukić. Booksin kritičar Ivan Tomašić ocijenio je knjige "korektnima", ali "neuzbudljivima".

izvor: Culturenet
Možda će vas zanimati
Na blic
Homepage thumbnail slike 689 01.03.2022.

Blic pitanja: Anđela Zrnić

Anđeli Zrnić, pobjednici V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?', postavili smo nekoliko blic pitanja!

Piše: Ivana Dražić

Na blic
Homepage thumbnail image0 25.02.2022.

Blic pitanja: Roko Juretić

Roku Juretiću, pobjedniku V.B.Z.-ova Natječaja za kratku priču za mlade 'Sve je lako kad si mlad?' postavili smo nekoliko blic pitanja.

Piše: Ivana Dražić

Proza
Homepage photo 1495968283540 e1df41995ba6 22.02.2022.

Sve je lako kad si mlad

Donosimo priču Anđele Zrnić, koja je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojila prvo mjesto u kategoriji priča mladih od 15 do 18 godina.

Proza
Homepage photo 1604118469935 7a9ff84bef1b 22.02.2022.

Šoping groznica

Priča Roka Juretića, koji je na Natječaju za kratku priču za mlade V.B.Z.-a 'Sve je lako kad si mlad?' osvojio prvo mjesto u kategoriji priča mladih do 14 godina.

U fokusu
Homepage susjed 18.12.2015.

Fatalna igra na sigurno

VBZ je nagradio roman 'Susjed' Marine Vujčić koji je problematičan zbog klišejiziranog i stereotipnog prikaza žene kao usidjelice.

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage win 29.10.2015.

Pobjednici i svi ostali

I dok u officeu slave trijumf Zorana Malkoča, članovi ekspertnog tima duboko promišljaju o književnim nagradama.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu