Utorak
12.06.2012.

Portret Amosa Oza

l.o.Extra_large_amos_oz
A+ A-

Novi roman Amosa Oza Među prijateljima odmah nakon izdavanja postao je bestseler u Izraelu što je još jednom pokazalo popularnost ovog 73-godišnjeg izraelskog pisca i profesora moderne hebrejske književnosti. Na temelju Ozovog intervjua za Jerusalem report, Ana Šomlo složila je kratki portret Oza kao čovjeka i pisca.

Oz u šali kaže da je počeo pisati jer nije bio sportaš i nije bio zgodan pa je pričanjem priča pokušao zavoditi djevojke. Ipak, događaj koji je Ozu odredio život i naveo ga na pisanje bilo je majčino samoubojstvo kad je imao 13 godina. Tragični događaj naveo je Oza da kroz rana djela istražuje psihologiju žene i instituciju obitelji, a obiteljske i psihološke teme ostale su stalno mjesto kojem se Oz vraća u svojim romanima.

Oz u svojim djelima izbjegava iznošenje političkih argumenata i distancira se od religije. Filozofija Ozevog pisanja može se sagledati u njegovim stavovima o priči i o pisanju. Za priču Oz kaže da je ona "sve: fantazija, noćna mora, razmišljanje, to su i sjećanja".

Što se pisanja tiče, indikativna je Ozeva jutarnja rutina: autor se budi i u 5 ujutro šeta pustim ulicama gradića Arada te glasno recitira dijalog koji je napisao dan ranije. Oz pojašnjava da mora čuti glasove svojih likova jer je pisanje "muzički posao, nimalo manje nego što je literarni posao".

izvor: Politika
foto: Foto_di_Signorina

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.