Page arrow

Predsmrtna nagrada

Large smrt Foto: GoldeenHerself / DeviantArt
Četvrtak
06.12.2018.

Hrvatsko društvo pisaca objavilo je dobitnika Nagrade Janko Polić Kamov za najbolje inovativno književno djelo objavljeno između 1. srpnja 2017. i 30. lipnja 2018.

Ove je godine na natječaj prijavljeno 95 naslova. Nakon objave šireg i užeg izbora, odlučeno je da ovogodišnja nagrada odlazi Igoru Mandiću za Predsmrtni dnevnik (V.B.Z., 2017.)

Žiri (u sastavu: Zoran Ferić, predsjednik žirija, Sonja ManojlovićŽeljka MatijaševićZoran Roško Velimir Visković) je obrazložio: "Mandić upravo svojom samosvojnošću, nastojanjem da govori 'uz dlaku', protiveći se stereotipima koje zagovara građanska većina jest zasigurno najautentičniji sljedbenik kamovljevskog anarhičnog duha u hrvatskoj književnosti", a njegov je Predsmrtni dnevnik "svojevrstan šamar malograđanskom ukusu i nazorima vezanim za život i smrt".

O Mandićevoj knjizi Booksin kritičar Dinko Kreho napisao je: "[R]aznorodne dionice i tematsko-motivske mini-cjeline smjenjuju se brzo i olako, bez izgrađene gradacije i vidljive organizacije, a pogotovo bez vidljivog pokušaja da se kod čitateljice izazove tjeskoba ili nelagoda. Kao da Mandić namjerno opstruira potencijalnu identifikaciju s vlastitim 'slučajem', ostajući pri svojim predodžbama o neponovljivosti umiranja i nemogućnosti poistovjećenja s tuđim iskustvom blizine smrti."

Mandić je u vili Arko primio nagradu: brončanu statuu Ključ Kamov likovnog umjetnika Davora Krelje i ček u iznosu od 10.000 kn. Tako se pridružio ranijim dobitnicima nagrade, a to su Zoran Roško (Minus sapiens), Ivana Rogar (Tumačenje snova), Marko Dejanović (Karte, molim) Luka Bekavac (Viljevo).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu