Page arrow

Program 7. FALIŠa

Large 1052838 Izvor: Fališ
Utorak
27.08.2019.

U Šibeniku će se od 4. do 7. rujna održati Festival alternative i ljevice FALIŠ.

Najavu festivala penosimo u cijelosti:

"Posljednje godine prošlog stoljeća, točno na desetu obljetnicu rušenja Berlinskog zida, američki politolog Francis Fukuyama napisao je znamenitu knjigu Kraj povijesti i posljednji čovjek u kojoj je, pojednostavljeno govoreći, zaključio kako su, konačno i zauvijek, pobijedili neoliberalna demokracija i kapitalizam.

Povijest je danas, tri desetljeća od nestanka jednog od najvećih simbola podjele svijeta na dva suprotstavljena bloka, te dvadeset godina od Fukuyamine knjige, blago rečeno, živahna i, kažimo tako, poprilično agresivna.

Liberalna demokracija postala je savršen mehanizam uspona antidemokratskih snaga, a neoliberalni kapitalizam protivnik i onih pokreta kojima su jednakost i sloboda floskule, a solidarnost nešto što vrijedi samo unutar zatvorenih, pomalo ksenofobnih i rasističkih društava.

Često se i olako sva krivica za masovno širenje neželjenih posljedica demokracije svaljuje na populizam i populiste. Složenom problemu pronađen je jednostavan uzrok, a takav je kontekst sjajan za prešućivanje niza važnih pitanja, poput: Postoji li uopće politika bez populizma?; Je li svaki populizam loš ili je loš onaj iza kojeg stoji loša politika?; Može li se lijevim populizmom odgovoriti na desni?; Zašto je desni populizam prije lijevog shvatio moć novih medija i načina komunikacije?; Jesu li društvene mreže krive za uspjeh populističkih pokreta ili su populistički pokreti samo vješti u njihovom korištenju; te, na kraju: Je li strah od populizma postao sredstvo utišavanja kritičke misli, pa se ama baš svaka kritika ekonomskog poretka i društvenog uređenja proglašava populizmom i automatski diskreditira?

Rušenje Berlinskog zida bilo je povijesni događaj s velikim simboličkim značajem, praćengolemim očekivanjima u takozvanom istočnom, odnosno socijalističkom bloku država. Od tada do danas, neke od tih zemalja prošle su brutalne građanske ili međusobne ratove, sve su doživjele proces tranzicije, u svima je došlo do desekularizacije javnog prostora, ali i do jačanja revizionizma i iracionalizma u znanosti.

Nešto je, očito, pošlo po krivu. Očekivanja su, znamo, do sada smo naučili, a i živimo to svaki dan, iznevjerena, povijest je, po tko zna koji puta, krivo (s)krenula, jedna je dogma zamijenjena drugom...

Europa je, parafrazirajući Churchilla, u proteklih 30 godina proizvela više povijesti nego li je mogla podnijeti. Proces proizvodnje iste se, međutim, ne prekida, što podrazumijeva i kontinuitet grešaka, ako ne i činjenje većih.

Naša ideja nije da taj proces prekinemo u roku odmah, već da s gostima i gošćama FALIŠ-a pokušamo osvijetliti moguće načine popravke štete koja, baš kao i njeni uzroci, strahovito podsjeća na vrijeme od prije stotinjak godina. Vrijeme koje vodi ka samo jednoj podjeli svijeta: na crveno i crno."

Iz programa izdvajamo:

4. rujna u 22h okrugli stol na temu Bio jednom jedan Zid na kojem sudjeluju Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis, Vuk Perišić, a moderira: Katarina Luketić;

5. rujna u 21h predavanje Dubravke Stojanović na temu Populizam: New wave, a u 22h predavanje Pantelisa Kalaitzidisa na temu Svete zemlje, svete nacije;

6. rujna u 20h intervju FALIŠ-a: Igor Mandić - O životu i drugim demonima (voditeljica: Katarina Luketić) te u 22h predavanje dr. Žarka Paića na temu Populizam: Narod i njegove ideologije te 20.00: Trg Ivana Pavla II. / Mala loža 

7. rujna u 22h predavanje Enza Traversa na temu Bolest duše: Melankolija ljevice.

Više informacija i cjelokupni program su na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu