Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prvi Bookstan

Large ministar kulture mirvad kuric  kristina ljevak i damir uzunovi Press konferencija (Foto: Buybook)
Četvrtak
14.07.2016.
U povodu svog 20. rođendana, sarajevska izdavačka kuća Buybook pokreće prvi međunarodni festival Bookstan koji će se održati od 25. do 28. srpnja u Sarajevu. 
Organizatori najavljuju da Bookstan neće samo približiti recentnu međunarodnu književnu produkciju, nego će i njegovati angažirani pristup bosanskohercegovačkom autorstvu te predstaviti niz novih naslova bh. autora i autorica.
Svako buduće izdanje pratit će kuratorski angažman etabliranih pisaca, a ove godine to je Aleksandar Hemon koji je osmislio i moto festivala: No East, No West.
Od stranih autora, gostuju bejrutski pisac Rawi Hage, Pakistanka Kamila Shamsie, egipatska spisateljica i aktivistica Mona Eltahawy, jordanski romanopisac Rabih Alameddine, američki kritičar i urednik John Freeman te kanadsko-bosanska orijentalistica i anglistica Amila Buturović.
Od autora iz regije gostuju Buybookovi autori Asmir Kujović, Naida Mujkić, Marko Tomaš, Nihad Hasanović i razni drugi. Gost-izdavač Dobra knjiga predstavit će Adisu Bašić, Lejlu Kalamujić, Milu Stojića i Hadžema Hajdarevića.
Crnogorsku književnu reprezentaciju čine Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Milorad Popović i Edhem Mandić. Bookstan će ugostiti i izdavačke kuće Booku iz Beograda i Frakturu iz Zagreba. 
U regionalnom programu sudjeluje i Booksina Miljenka Buljević te Susan Curtis Kojakovic, osnivačica i direktorica izdavačke kuće Istros Books.
Svake godine Bookstan će imati zemlju u fokusu, a ove je godine to Turska s autoricom Ece Temelkuran i autorom Mariom Levijem.
Uz program, na festivalu će se održati i radionice na kojima će polaznici slušati predavanja sveučilišnog profesora Edina Pobrića, kritičara Nenada Rizvanovića i Teofila Pančića, urednika i autora Johna Freemena, spisateljice i aktivistice Mone Eltahawy te festivalskog kuratora i pisca, Aleksandra Hemona. 
Bookstan se održava u Sarajevu na prostoru Radićeve ulice, knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage thumbnail bookstan 2022   musabegovic 07 21.07.2022.

Književna kritika između teksta i konteksta u Sarajevu

Mladi književni kritičari i kritičarke te kulturni radnici i radnice dokaz su održivosti i sjedinjenosti zajedničkoga književnoga polja.

Piše: Petra Amalia Bachmann

U fokusu
Homepage thumbnail lana bastasic 10 15.07.2022.

Sarajevo pod književnom opsadom

Petra Amalia Bachmann donosi dojmove s osmog Bookstana koji se od 6. do 9. srpnja održao u Sarajevu s temom 'Stanje opsade'.

Piše: Petra Amalia Bachmann

Kritike
Homepage photo 1489599849927 2ee91cede3ba 16.11.2021.

Shvatiti prokletstvo predaka

Tekst Bojana Tasića - kritika romana 'Putujuće kazalište' Zorana Ferića - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage pexels photo 1093161 25.10.2021.

Emocionalni infarkt i drugi ožiljci

Tekst Une Kapetan - kritika knjige 'Me'med, crvena bandana i pahuljica' Semezdina Mehmedinovića - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage photo 1477346611705 65d1883cee1e 07.10.2021.

Iza šutnje su planine kojima teče usamljena reka

Tekst Milice Joksimović - kritika romana 'Iza šutnje su planine' Adnana Repeše - nastao na Bookstanovoj radionici.

Kritike
Homepage photo 1537083681558 49d9af1ed25c 06.10.2021.

Rekonstrukcija prošlog života

Tekst Suzane Džuver - kritika romana 'Meho' Almina Kaplana - nastao na Bookstanovoj radionici.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu