Page arrow

Pulitzer 2007. Proglašenje pobjednika.

Large 101
Utorak
17.04.2007.

Pulitzerova nagrada najveća je američka nagrada koja se dodjeljuje za tiskano novinarstvo, književna postignuća i glazbene kompozicije. Dodjeljuje je Škola novinarstva pri Kolumbijskom sveučilištu u New Yorku kojoj je Pulitzer, inače mađarskog porijekla, oporukom ostavio novac nakon svoje smrti 1911. Dio sredstava korišten je za osnivanje Škole novinarstva 1912., a nagrada se dodjeljuje od 1917. godine u 21 kategoriji. Nagrada uključuje povelju i ček od 10.000 dolara

Za razliku od spektakularne ceremonije dodjele Nobelove nagrade, od 1984. dobitnici Pulitzera primaju nagrade za svečanim ručkom u dvorani sveučilišne knjižnice. Među prisutnima jedino su članovi obitelji, profesionalni suradnici, članovi Odbora i predavači Škole novinarstva. Odbor herojski već godinama odolijeva svim televizijskim ponudama za prijenos.

Ove godine Pulitzera za prozno djelo i 10.000 dolara dobio je u zadnje vrijeme često spominjani Cormac McCarthy kojeg mnogi kritičari navode kao Faulknerovog nasljednika. Njegov roman The Road sumorna je vizija postapokaliptične Amerike, priča o ocu i sinu koji putuju prema jugu dok je priroda uništena, a ljudi su kanibali i divljaci. Premda je scenografija gotovo beckettovska i sve izgleda kao u noćnoj mori, atmosferu je malo smekšao McCarthy svojim ogoljenim poetičnim jezikom i svojim opisom moćne i sjetne veze između sina i oca.

Ostale nagrađene knjige su Rabbit Hole autora Davida Lindsayja-Abairea (drama), The Race Beat koju potpisuju Gene Roberts i Hank Klibanoff (povijest), The Most Famous Man in America Debbyja Applegata (biografija), Native Guard Natashe Trethewey (zbirka pjesama), The Looming Tower Lawrenca Wrighta (publicističko djelo o napadu na tornjeve blizance 11.9.2001.). Glazbeno priznanje otišlo je jazz muzičaru Ornettu Colemanu za Sound Grammar.

Inače, odbor za nagradu rijetko se priklanja kriteriju popularnosti. Mnoge, ako ne i većina nagrađenih knjiga nisu bile na listi bestselera, a mnoge od nagrađenih predstava izvedene su na off-Broadwayu ili u regionalnim kazališnim kućama. U kategoriji novinarstva vodeće su novine, poput The New York Timesa, The Wall Street Journals i The Washington Posta pokupile puno nagrada, ali odbor je često znao nagraditi i rad malih, slabo poznatih novinica.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu