Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pulitzerova nagrada

Large pyongyang
Utorak
16.04.2013.

Upravo su objavljeni ovogodišnji dobitnici Pulitzerove nagrade. Pulitzer se dodjeljuje u nizu kategorija, a nas zanimaju pobjednici književnih Pulitzera: to su nagrade u kategorijama proze, poezije i dramskog teksta. Pritom valja napomenuti kako se Pulitzerova nagrada u književnim kategorijama dodjeljuje isključivo američkim autorima.

Proznog Pulitzera dobio je pisac i profesor kreativnog pisanja Adam Johnson za roman The Orphan Master's Son. Tako je američka nagrada otišla romanu čija je radnja smještena u Sjevernu Koreju. Drugi kandidati za nagradu bili su Nathan Englander (What We Talk About When We Talk About Anne Frank) i Eowyn Ivey (The Snow Child). O nagradi je odlučio tročlani žiri kojeg su činili spisateljica Marie Arana, spisateljica i dobitnica Pulitzera Geraldine Brooks, te sveučilišni profesor John Dudley. Žiri je naveo kako je Johnsonovo djelo dobilo nagradu jer se radi o "iznimno vješto napisanom romanu koji vodi čitatelja na uzbudljivo putovanje duboko u totalitarnu Sjevernu Koreju i u najintimnija područja ljudskog srca". Valja napomenuti da Johnsonov roman uskoro izlazi i u hrvatskom prijevodu: objavit će ga Lumen izdavaštvo pod nazivom Sin gospodara siročadi.

Dobitnica poetskog Pulitzera je također spisateljica i profesorica kreativnog pisanja, Sharon Olds. Nagradu je dobila za zbirku poezije Stag's Leap, u konkurenciji pokojnog Jacka Gilberta (Collected Poems) i Brucea Weigla (The Abundance of Nothing). O nagradi su odlučivali sveučilišni profesori Carl Phillips, Maurice Manning i sveučilišna profesorica Carolyn D.Wright. Žiri je naveo kako je Olds napisala "knjigu neustrašivih pjesama o autoričinom razvodu, u kojima se propituju ljubav, tuga i granice vlastite samospoznaje".

Naposljetku, dobitnik dramskog Pulitzera je glumac te prozni i dramski pisac Ayad Akhtar.  Akhtar je nagradu dobio za tekst Disgraced, a u finalu za nagradu bili su i Gina Gionfriddo (Rapture, Blister, Burn) i Amy Herzog (4000 Miles). U žiriju za ovu nagradu nalazilo se čak pet članova: kazališni kritičari Peter Marks, John Fleming i Alexis Soloski, profesorica Jill Dolan te pisac, profesor i dobitnik Pulitzera Donald Margulies. Žiri je naveo kako je Disgraced "potresna drama koja oslikava uspješnog korporativnog odvjetnika koji se na bolan način suočava s pitanjem zbog čega je tako dugo skrivao svoje pakistansko i muslimansko podrijetlo”.

Svi dobitnici nagrade dobili su i 10.000 dolara.

izvor: Pulitzer
foto: Joseph A. Ferris III

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu