Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Putovanje po mojoj sobi'

Large corrtazar J. Cortázar i mačka Flanelle (Foto: Antonio Marín Segovia / Flickr)
Četvrtak
07.06.2018.
Festival putopisa – Verse od 8. do 9. lipnja u Puli ugostit će književnike, povjesničare, filmske kritičare i putnike. Miroslav Bertoša, Zoran Roško, Ivana Vareško, Dražen Ilinčić, Bruno Kragić i Milan Rakovac sudionici su trećeg izdanja Festivala.
Verse - Festival putopisa zamišljen je kao intelektualno 'opušten' pristup tematici raznih sadržaja, daleko od akademske ukočenosti i profesorske egzaktnosti. Festival osebujno interpretira intelektualnu avanturu putovanja i putopisnog žanra kao književnog motiva. 
Organizacija festivala navodi: "U eri supermoderniteta, kada možemo otići bilo gdje, kuda doista krećemo? Za čime tragamo? Kojim načinima osvajamo prostore i jesu li ti prostori uvijek ipak samo intimni? Krećemo li se ikada dalje iz vlastite sobe? U vremenu kada su granice intimnog i javnog posve izmiješane, kada svoju novu točkastu posteljinu preko društvenih mreža nudimo strancima za jedan lajk, kada živimo u 4k dimenziji i ne poznajemo stvarnost ako je nisu zabilježili naši pametni telefoni, kada u potpunosti živimo svoje interaktivne samoće, tematsku okosnicu ovogodišnjeg putovanja čini Putovanje po mojoj sobi, naslov preuzet iz kultnog djela Xaviera de Maistre iz 1794. god. Njegov mikro i makrokozmos, nekoliko stotina godina kasnije, ocrtava duh i naše epohe."
Verse program otvara ekskluzivom: u petak, 8.6. u 20.00 sati u spomen sobi Antonia Smareglie, Miroslav Bertoša predstavlja putovanje argentinskog pisca Julia Cortázara koji je pedesetih godina u svojoj sobi na posljednjem katu zgrade u Calle Lavalle u Buenos Airesu napisao jedinstvenu knjigu Imagen de John Keats o svojim imaginarnim šetnjama s engleskim romantičnim pjesnikom Johnom Keatsom. Riječ je o prvom predstavljanju toga Cortázarova djela u Hrvatskoj. 
Iste večeri, u galeriji Makina, u 21.00 sati slijedit će panel razgovor Digitalni horizonti. Gosti Zoran Roško i Ivana Vareško razgovarat će o dvije krajnosti našeg vremena. O nekim novim putnicima koji otkrivaju svijet. Što se nalazi u procjepu između digitalnih i analognih pustolovina? Gdje ostavljamo jednog sebe i postajemo netko drugi?
U suradnji s Francuskim Institutom u Hrvatskoj u Kinu Valli, u subotu, 9. lipnja u 19.00 sati. prikazat će se francuski dugometražni dokumentarni film Posljednje vijesti iz svemira (Dernières nouvelles du cosmos) u režiji Julie Bertuccelli. Prikaz je to svakodnevice Hélène Nicolas koja od rane mladosti zbog autizma živi u vlastitom svijetu. 

U svojoj završnici, Verse u subotu s početkom u 21.00 sati, na terasi Hotela Riviera održat će panel diskusiju Soba s pogledom. O sjaju i bijedi filmskog glamura, o putovanjima na koja krećemo fikcijom, ali i stvarnim filmskim pričama koje Hotel Riviera može ispričati, razgovarat će Milan Rakovac, Dražen Ilinčić i Bruno Kragić. Osim panel razgovora, u hotelskoj sobi 209 projicirat će se tri dokumentarna filma iz arhive Pulskog filmskog festivala: Soba 60 (2013.), Biografija Festivala 1954-1978 (1978.-1979.) i Do viđenja u Puli
Moderatorica panel diskusija bit će Vlatka Kolarović. Dizajner vizualnog identiteta i grafičkog oblikovanja je Dražen Tomić. Idejne začetnice festivala Verse su sestre Marijana Vanja Valić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu