Page arrow

Radujte se, nečitači!

Large 53
Nedjelja
25.02.2007.

Ovo što slijedi malo podsjeća na Joeyja iz Prijatelja. On je totalni frajer i vrsni poznavatelj žena, ali baš se ne snalazi u ozbiljnim razgovorima. Jednoga dana na vrata mu pokuca trgovački putnik koji prodaje enciklopedije. Prije no što se jadan Joey snađe, mudri ga trgovac pogodi gdje je najslabiji: „Koliko puta vam se dogodilo da se nađete u veselom društvu, a nemate pojma o čemu razgovaraju?“ Na žalost, Joey si može priuštiti samo prvi svezak, što se pokazuje nedovoljnim s obzirom da prvi ozbiljni razgovor u koji se upušta ubrzo skreće na temu sa slovom koje nije svladao. Vama se to ne može dogoditi jer vam na raspolaganju stoji knjiga Pierrea Baynarda How to talk about books you haven't read? (Kako razgovarati o knjigama koje niste pročitali?)

Razlog za pisanje ove knjige Baynard je pronašao u strahovitoj spoznaji da je mnogim ljudima čitanje Prousta od korica do korica predstavljalo traumatično iskustvo. Ti su ljudi, smatra autor, naučeni na jednu vrstu čitanja i ne znaju da knjigu mogu pročitati samo djelomično, da je mogu samo preletjeti, da mogu jednostavno pogledati indeks. Vrckavi je Baynard svojom knjigom želio pomoći svima koji se osjećaju krivima zato što ne čitaju.

Kako je Pierre Baynard profesor književnosti na Sveučilištu u Parizu, nadamo se da se ubuduće neće ljutiti na studente ako ih ulovi kako nadahnuto raspredaju o knjizi koju nisu pročitali, s obzirom da ih je sam naoružao dobrim savjetima. Za vas koji nemate tu privilegiju slušati predavanja profesora Baynarda donosimo par savjeta iz spomenute knjige, za brzu i laku upotrebu u društvu koje nema pametnijeg posla nego razgovarati o književnosti:

Kako pričati o knjizi koju niste pročitali?
Izbjegnite precizne detalje i ostavite racionalne misli po strani, neka vaša podsvijest uspostavi vaš osobni odnos s djelom.

Kako razgovarati o knjizi s njezinim autorom?
Držite se općenitosti, ostanite neodređeni i obavezno istaknite kako vam se knjiga jako sviđa.

Kako recenzirati knjigu?
Stavite je pred sebe, zatvorite oči i pokušajte dokučiti što bi vas moglo zanimati u vezi s tom knjigom, a onda pišite o sebi.

Nažalost, ovaj plan ima malenu manu – knjigu How to talk about books you haven't read? morat ćete pročitati od korica do korica!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu