Page arrow

Ranjivost i kolektivni otpor

Large judith butler Foto: Javier Ignacio Acuña Ditzel (Wikimedia)
Ponedjeljak
16.11.2015.
Judith Butler, svakako jedna od najznačajnijih savremenih teoretičarki i autorki, ovog vikenda gostuje u Beogradu, u okviru programa Treće međunarodne konferencije Grupe za studije angažovanosti Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu Kako delovati zajedno: od kolektivnog angažmana do protesta
Dolazak Judith Butler u Beograd može se posmatrati i u širem kontekstu skorašnjih gostovanja teoretičara poput Rancièrea ili Badioua u Beogradu i Novom Sadu, kao i u kontekstu prethodnih konferencija u organizaciji Instituta, o Foucaultu i programa Razmišljanja o kapitalizmu. Tako gledano, primjetno je kako su feminističke teoretičarke, koje su učestvovale i u organizaciji prethodnih događaja, kao i na tribinama, kao izlagačice ili komentatorke, do sada uglavnom bile donekle na margini, ili su u programu konferencija dobijale prostor tek u vidu pojedinačnih posebnih sesija. 
Pozicija Judith Butler kao glavne gošće ovogodišnje konferencije to u neku ruku mijenja, iako se programska struktura i ovogodišnje konferencije ne razlikuje mnogo od prethodnih. Naime, iako je prije svega feministička teoretičarka, Judith Butler ostvaruje i nesporan uticaj na savremenu političku teoriju uopšte, s popularnošću koja se može mjeriti s filozofima poput Žižeka. Ona je jedan od dobrih primjera toga kako je, i pored svih kritika, i od strane drugih feministkinja, i od strane dominantno 'muške' elite unutar savremene teorije, moguće kako stalno poigravanje s čvrstim identitetima teoretičarke, filozofkinje, lezbijke i feministkinje, tako ujedno i 'postajanje autoritetom' koji ravnopravno ulazi u diskusiju s drugim kolegama filozofima.
Iako je Judith Butler kod nas uglavnom poznata po knjigama iz prvog perioda njenog rada iz devedesetih godina, Tijela koja nešto znače i Nevolja s rodom, ona piše ne samo o teoriji roda, već i o širim pitanjima od značaja za savremenu političku filozofiju. Njena nova knjiga Notes Toward a Performative Theory of Assembly izlazi iz štampe neposredno pred beogradsku konferenciju, tako da će u subotu 21. novembra u okviru konferencije biti organizovan i seminar posvećen ovoj knjizi, dok će se njeno predavanje, naslovljeno Vulnerability / Resistance, održati u petak 20. novembra, oba u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Autorka će analizirati odnos ranjivosti i otpora, uzimajući u obzir savremene teorije roda, kao i disability studije. Da bi ispitala potencijal ranjivosti kao političkog termina, Butler će se koristiti teorijom performativnosti, koja joj je bila osnova i ranije u teorijama roda.
Kako je ekonomska kriza u regionu, ali i širom svijeta, dovela do mnogobrojnih primjera kolektivnog otpora, to je značaj i izazovnost ovog izlaganja Judith Butler višestruk. Ono nam daje teorijske alate kojima možemo da analiziramo pokrete čiji je cilj pobuna protiv policijskog društvenog sistema. Ako analiziramo dominantni medijski diskurs, jasno je da je rodna ili svaka druga ranjivost uglavnom tretirana kao ograničenje protesta i kao razlog za njihovu propast. Ovakvo bi tumačenje aktivizma nužno vodilo u pesimističan zaključak da protiv ovog sistema i nije moguć nikakav otpor. Ali Judith Butler, kao teoretičarka i aktivistkinja koja svojim djelanjem često i provocira dominantni diskurs, poigravajući se sa stabilnim identitetima, pa i sa svojim, razviće nešto drugačiju analizu.
Tema predavanja pokazuje da je savremena teorija, čak i kada je se optužuje da je napisana jezikom nerazumljivim širokim masama, u stvari u dijalogu sa savremenim političkim praksama. I ne samo to, već je i sposobna da razumije događaje i da ih predvidi, analizirajući prije svega uzroke koji do njih dovode. 
U knjizi Frames of War: When is Life Grievable? iz 2009. godine, Butler piše kako je, da bismo znali 'ko smo', potrebno postaviti pitanje čiji se životi žale, a čiji se životi ne smatraju vrijednim žaljenja, analizirajući događaje povezane s napadom 9/11. Kako su isti sistemski uzroci tih događaja i događaja od prošle nedjelje, ne samo u Parizu, već i u Bejrutu i drugdje širom svijeta, Butler je u stanju da, iako je lično prisustvovala napadima u Parizu, reaguje tako što već sutradan objavljuje tekst insistirajući na političkom, a ne na emocionalnom sloju značenja. U tom tekstu, Butler ističe da će pitanje slobode biti veoma značajno za razumijevanje događaja koji će uslijediti nakon napada. Postavlja se pitanje o kakvoj slobodi može biti riječi, kada je ona s jedne strane ugrožena od strane terorista, a s druge strane od države, koja sve više postaje policijska, time umanjujući slobode svih građana i građanki.
Kako već deceniju piše o temama koje postaju sve aktuelnije, poput problema definisanja i praktikovanja slobode ili pokušaja određenja savremenog subjekta, dolazak Judith Butler u Beograd predstavlja važan događaj ne samo za akademsku zajednicu, već i za mnoge buduće aktivističke prakse u regionu. Tema konferencije ukazuje na nužnu povezanost teorije i prakse u ovom političkom trenutku, a ona se danas najprije ogleda u tome da kroz medijski diskurs, koji je prije svega usmjeren na naše emocije, dođemo do onoga što je stvarno političko. 
Konačno, analize Judith Butler ne završavaju u zaključcima kako je nemoguća promjena sistema, čak i kada je on užasan kao današnji globalni poredak, već da uprkos takvom poretku uvijek postoje načini na koje možemo subverzivno i slobodarski da govorimo i djelamo.

***

Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu