Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 1. – 7.2.2016.

Large extra large extra large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
01.02.2016.

Noviteti:

Proza:
1. Gospodin Dido, Alberto Savinio (Jesenski i Turk)
Ova zbirka priča stoji na samom kraju Savinijeva opusa. Riječ je o dvadeset i osam pripovijedaka objavljivanih u dnevnim novinama Corriere della Sera između 1949. i 1952. godine, a koje su posthumno, 1978. godine, objedinjene i objavljene u cjelovitom izdanju. One pružaju uvid u gotovo sve elemente Savinijeve poetike i gotovo sve motive njegova opusa.

2. USA noir, Johnny Temple (Durieux)
Izuzetno zanimljivo izdanje Durieuxove Noir serije sadrži 19 priča američkih spisateljskih zvijezda, poput Joyce Carol Oates, čiji roman Silovanje: ljubavna priča možemo čitati i na hrvatskom, i Jonathana Safrana Foera, čiji su bestseleri Jako glasno i nevjerojatno blizu i Sve je rasvijetljeno također prevedeni na hrvatski. Autori iz ovog izdanja noira svi su redom prekaljeni romanopisci i dobitnici mnogih nagrada, između ostalih PEN Literary Award i The Great American Book Award. Među njima su i Dennis Lehane, poznat kao autor predložaka za filmove Mistična rijeka Clinta Eastwooda i Otok Shutter Martina Scorseseja te George Pelecanos, scenarist popularne serije Žica. Autori USA Noira pokazuju neprekidno da znaju napisati majstorsku priču.

3. Antologijske drame, Ivo Štivičić (Hena Com)
'Da Ivo Štivičić nekim slučajem nije napisao doslovno ništa drugo osim scenarija za televizijsku seriju Kuda idu divlje svinje, hrvatska kultura svejedno bi mu bila dužna kao malo kojem našem piscu u prošlom stoljeću. Prethodna je rečenica, međutim, mač s dvije oštrice: Divlje svinje svojom su veličinom, genijalnošću i uspjehom nepravedno zasjenile gotovo sve ostalo veliko i važno što je Štivičić napisao za televiziju. (...) Četiri Štivičićeve ratne drame – Apel (1965.), Kokošari (1968.), Puška u cik zore (1981.) i Tamburaši (1982.) – dokaz su da hrvatska kultura tom čovjeku duguje mnogo više nego što se čini na prvi pogled.' - Ivica Đikić

4. Čudna žena, Leylâ Erbil (Hena Com)
Roman Čudna žena s jedne je strane intimna ispovijest u kojoj se isprepliću brojne važne teme poput ljubavi, spolnosti, braka i obitelji, a s druge je strane priča usidrena u prošlost, u politiku i ljevičarsko okruženje polovinom 20. stoljeća. Naslonjena na vlastito revolucionarno djelovanje, Leylâ Erbil kroz ta dva okvira uspjela je dati jasan uvid u sukob unutar intelektualnih krugova tog turbulentnog razdoblja, uperivši kritičku oštricu i prema intelektualcima i umjetnicima, ali je smjelo usmjerivši i prema ženi, tradicionalnom obiteljskom ustroju, malograđanskom moralu i instituciji braka.

5. Simfonija u bijelom, Adriana Lisboa (Hena Com)
Ovaj slojeviti roman prikazuje 40-ogodišnju povijest jedne obitelji, točnije životnu priču dviju sestara, koje se, svaka na svoj način, nepovratno mijenjaju nakon nemiloga događaja u obitelji, i čiji razrušeni životi odlaze u potpuno nezamislivom i suprotnom smjeru od onoga o čemu su snatrile kao djevojčice. Priču bogate poetike čija je radnja smještena u ruralni Brazil podjednako nam oslikava i njegov urbani prostor, a ona govori o odrastanju i sestrinstvu, o odgoju i zločinu, o potisnutim emocijama, o ljubavi i umjetnosti, dok je sve prožeto iznimno delikatnom temom – temom incesta – kojoj autorica pristupa istodobno i hrabro i suptilno, i otvoreno i s oprezom.

Publicistika:
1. Objava po povratku iz crne šume : simboli vječnog sazrijevanja, Milan Zagorac (Studio TiM)
Knjiga donosi pedesetak eseja i kratkih proznih tekstova koji propituju mjesto književnosti u današnjem svijetu, njezinu moć/nemoć u odnosu na druge vidove ljudskog djelovanja, s time da ostavlja široki prostor za daljnje razmišljanje – traženje svakog čovjeka putem onoga što je ostalo sačuvano od numinoznog, produhovljenog, a da ne pada u banalnost onoga što ćemo danas olako spremiti u ladicu 'ezoterije' ili 'filozofije duha'. 

2. Žene i politika: feministička politička znanost, ur. Marjeta Šinko (Centar za ženske studije)
Politika, definirali je kao moć, zajednicu ili institucije, realnost je ženskih i muških života te (…) opravdan fokus feminističkih istraživanja i kritika. Politika usmjerava, ograničava, uokviruje naša orodnjena svakodnevna iskustva. Feministička politologija intimno je svjesna važnosti politike za žene, odnosno orodnjene odnose te duboko predana razotkrivanju njenih manjkavost i dokidanju njenih nepravdi. Upravo stoga tekstovi u ovome izdanju trebali bi biti od važnosti svima, a ne samo (pro)feministima/kinjama. (…) Ovaj zbornik pokušava rasvijetliti ključne teorijske rasprave i istraživačke pothvate kao i popuniti terminološku prazninu uspostavljajući hrvatske prijevodne standarde znanstvenih koncepata na području roda i politike. (iz uvoda Marjete Šinko).

3. Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb, Slavica Jakobović Fribec (Centar za ženske studije)
Kronološki i tematski uobličeni biografski podaci o Mariji Jurić Zagorki čitatelja pozivaju da se odvaži na interaktivnu šetnju gradom tijekom koje će upoznati i dosad nepoznate detalje iz života spisateljice i neumorne borkinje za ljudska prava dok će se ulice i lokacije Zagorkina grada svakim korakom pretvarati u mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti. Ova knjiga doprinos je bilježenju ženske povijesti i stvaralaštva te poticaj da se kroz publicističku obradu Zagorkina života i djela afirmira kultura sjećanja, posebice sjećanja na žene koje su svojim životom i radom ostavile dubok trag u kulturnom i političkom životu.

Ostalo:
1. Špilja u snijegu : potraga jedne zapadnjakinje za prosvjetljenjem, Vicki Mackenzie (Naklada Ljevak)
Diane Perry je u dvadesetoj godini, u težnji da ispuni prazninu u vlastitom životu, ušla u indijski samostan kao jedina žena među stotinama redovnika – i započela bitku protiv predrasuda koje su tisućama godina isključivale žene iz duhovnog života i prosvjetljenja. Trinaest godina kasnije povukla se u zabačenu špilju na visini od 4000 m u Himalaji, odsječenu od svijeta planinama i snijegom. Tamo je dvanaest godina prakticirala intenzivnu budističku meditaciju. Suočila se s nezamislivom hladnoćom, divljim zvijerima, gotovo je umrla od gladi i rušenja lavina; uzgajala je vlastitu hranu i spavala u tradicionalnoj drvenoj meditacijskoj kutiji širine 75 cm – ni na trenutak nije legla. Njezin je cilj bio postići prosvjetljenje u tijelu žene. Godine 1988. Tenzin Palmo izašla je iz špilje sa čvrstom odlukom da u sjevernoj Indiji izgradi ženski samostan i tako oživi duhovnu tradiciju togdenma – elitnih yogini. Danas putuje diljem svijeta prikupljajući sredstva za izgradnju samostana i školovanje redovnica, susrećući se s duhovnim vođama poput pape i Desmonda Tutua.


Događanja:

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu