Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 12. - 18.10.2015.

Large extra large extra large extra large rasknjizje 2
Ponedjeljak
12.10.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Brojalica, Tamta Melashvili (Hena Com)
Ova zgusnuta i emocijama nabijena proza Tamte Melashvili svedena na tek stotinjak stranica zorno pokazuje da za dojmljivost priče nisu potrebne velike fabule, zapleti i gomila likova. U Brojalici je pripovjedna linija radikalno sužena, svedena na najnužnije, prikazana kroz dijalog dviju trinaestogodišnjih djevojčica Ninco i Cknapi – nerazdvojnih prijateljica koje se u ratom zahvaćenom zabačenom gruzijskom selu bore da svojim najbližima osiguraju najosnovnije za preživljavanje.

2. Amarcord, Namik Kabil (Hena Com)
Netko će reći da je to Amarcord s ironičnim odmakom, ali ovaj čitatelj misli da nije. Kao i onaj prvi, i ovaj je Amarcord snažna i sveprožimajuća apologija sjećanja. U Kabilovom slučaju: sjećanja na egzil i na ono što je bilo prije. Nisam u mome jeziku pročitao ljepšu izbjegličku knjigu. Njena ljepota je u jednostavnosti, kakvu u Namika Kabila poznajemo i odranije, iz scenarija za Žaličin film Kod amidže Idriza. On savršeno vlada detaljem, riječima koje je napisao, ali i onima koje je prešutio, čime stvara takvu čaroliju priče da će se istoj rečenici jedan smijati, dok će drugi plakati. I obojica će biti u pravu.(Miljenko Jergović)

3. Suze i smijeh, Miro Gavran (Mozaik knjiga)
U ovoj knjizi izlazi pred čitatelje s pet neobičnih melodrama (Sladoled, Pivo, Byron, Ivan Krstitelj i njegovi prijatelji, Veli Jože). Neke od ovih priča situirane su u našu suvremenost, a neke u bližu ili dalju prošlost. U njima ćete susresti galeriju toplih prepoznatljivih junaka, za čiju sudbinu se zainteresirate od njihovog pojavljivanja u prvoj sceni. Pozornost će vam držati i briljantni dijalozi u kojima se s malo riječi puno toga kaže o bogatstvu međuljudskih odnosa.

4. Brz kao Bruce Lee, Dario Rukavina (Hena Com)
Knjiga donosi sedamnaest duhovitih i visprenih, efektnih tragikomedija. Knjigu otvaraju generacijske priče o odrastanju, zaljubljivanju, vojničkim i ratnim danima; emocionalne, duhovite, dirljive. No atmosfera se ubrzo mijenja i izričaj postaje sve gušći – realističke priče povlače se pred tekstovima punim bizarnosti, mistike i magije, a nostalgiju, sjetu i humor zamjenjuju tjeskoba i strah, ozračje prijetnje i neizvjesnosti. S mnogo empatije preslaguje stvarnost i čini da se u Rukavininim junacima prepoznamo te da se sami sebi grohotom, do suza nasmijemo.

5. Amerikana, Chimamanda Ngozi Adichie (V.B.Z.)
Knjiga prati živote poslijeratne generacije u Nigeriji, zemlji pod vojnom diktaturom, shrvanu korupcijom i siromaštvom. Adichie radnju proširuje i na SAD i Veliku Britaniju i opisuje život i položaj Afrikanaca, kulturno i rasno izmještenih koji su tamo emigrirali nakon rata. Roman je osvojio uglednu književnu nagradu National Book Critics Circle (dobile su je i nobelovke A. Munro i T. Morrison) te nagradu The Chicago Tribute Heartland, a kritičari su ga proglasili jednim od najznačajnijih djela literarne fikcije u 2013. godini.

6. Bijela noć ljubavi, Gustaw Herling-Grudzinski (Disput)
Napisan u piščevim poznim godinama, tekst je istodobno i autorefleksija o starenju, drama umjetnika kojemu su povijesni vrtlozi oduzeli jasno određen životni prostor, priča o životu kao teatru te o umjetnosti kao obliku življenja. Ostarjeli 85-godišnji kazališni redatelj svjetske slave, emigrant s europskoga Istoka, mora odstupiti od plana da napiše autobiografiju jer se, suočen s nezaustavljivim gubljenjem vida, može samo nijemo prisjećati svoje povijesti: djetinjstva u Rusiji, mladosti u Poljskoj, tri godine u ilegali od okupacije do Varšavskoga ustanka, razvoja karijere kazališnog redatelja u Londonu, scenskih prilagodbi Bijelih noći Dostojevskoga, svojih 'popravljanja' Čehova...

Poezija:
1. Uzbrdo, Ana Brnardić (V.B.Z.)
Već je svojom prvom, nagrađenom zbirkom pjesama Pisaljka nekog mudraca Brnardić zauzela zapaženo mjesto na sceni mlađeg hrvatskog pjesništva. Osjećaj za zvučnost i tjelesnost riječi, za neobične i često neuhvatljive asocijacije pokazao se bitnom odlikom njezina pisma. Ove pjesme još jednom pokazuju snagu njene pjesničke imaginacije – zadržavaju sada već prepoznatljive značajke stila, ali istovremeno pronalaze nove pozicije promatranja, govorenja i zamišljanja. Ukratko, riječ je o pjesnikinji koja svakom novom knjigom otkriva prostore o čijem postojanju nismo ni slutili.

Publicistika:
1. Povijest poraženih, Dragan Markovina (Jesenski i Turk)
Iako se u društvenom imaginariju već duže vrijeme, kad je riječ o historiografiji, barata tvrdnjom kako povijest pišu pobjednici, na primjeru hrvatskog društva mogli bismo otići i korak dalje. Ovdje, naime, pobjednici znatno više brišu nego što pišu povijest. Čitav koncept nacionalističke mitologije, koja se upražnjava u masovnim medijima i obrazovnom sustavu, kojom se želi opravdati aktualno stanje svijesti, počiva na ideološkim mitovima i poluistinama u kojima nema mjesta za one procese, pojedince i pokrete koji se s njima nisu slagali, aktivno su im se suprotstavili, da bi na kraju bili poraženi.

2. Izvori totalitarizma, Hannah Arendt (Disput)
Ovo je jedno od najutjecajnijih djela o temi totalitarizma i neupitan političko-filozofski klasik. Duboko promišljena i savjesno dokumentirana, ova misaono provokativna knjiga zauzima mjesto među glavnim djelima našeg vremena.
Originalni rukopis knjige završen je ujesen 1949., više od četiri godine poslije poraza Hitlerove Njemačke, manje od četiri godine prije Staljinove smrti. Prvo izdanje knjige izašlo je 1951. Prema riječima Hanne Arendt, bio je to prvi mogući trenutak da se artikuliraju i elaboriraju pitanja s kojima je moja generacija bila prisiljena živjeti većinu svojih zrelih godina: Što se dogodilo? Zašto se dogodilo? Kako se moglo dogoditi?

3. Milanović - mladić koji je obećavao, Marina Karlović Sabolić (Profil)
Prva velika detaljno dokumentirana biografija hrvatskog premijera Zorana Milanovića iz pera jedne od najboljih hrvatskih političkih novinarki Marine Karlović Sabolić, knjiga sa brojnim novim otkrićima što se događalo iza kulisa karijere mladog političara od kojeg je javnost mnogo očekivala. Kako je došao na premijerski položaj, zašto je razočarao javnost, te kako je u četvrtoj godini svojeg mandata pokušao ponovno steći naklonost birača – sve je to detaljno opisano u ovoj knjizi.

4. O toleranciji, Mirjana Krizmanić (V.B.Z.)
Kako se čini, često se precjenjuje vlastita i podcjenjuje tuđa tolerancija, što se u određenoj mjeri može ispraviti boljim upoznavanjem samoga sebe i drugih ljudi kao i poučavanjem djece i mladih. Na taj način stječe se kontrola nad vlastitim ponašanjem i stvaraju temelji za razvoj tolerancije. Jedan od ciljeva ove knjige jest potaknuti razmišljanje o vlastitoj snošljivosti te ponuditi načine za poticanje vlastitoga tolerantnoga ponašanja.

Ostalo:
1. Krava na parkiralištu : zen metoda za rješavanje ljutnje, Leonard Scheff i Susan Edmiston (V.B.Z.)
Naša istinska snaga proizlazi iz sposobnosti da kontroliramo svoju ljutnju umjesto da dopuštamo da ona kontrolira nas. Utemeljena na vrlo uspješnom programu kontrole ljutnje koji je osmislio Leonard Scheff, knjiganam otkriva jednostavne metode i tehnike ovladavanja tom negativnom i štetnom emocijom kako bi naš svakodnevni život bio prožet osjećajem zadovoljstva, sreće i bliskosti s drugima.

Događanja:

U srijedu, 14.10. u 19:00 dođite do Bookse pogledati i poslušati jedan malo drugačiji Putopis: od Kutereva do Kosova koji vam je pripremila 'volonterka, veganka i aktivistkinja u nastajanju' Anamarija Levak

U četvrtak, 15.10. u 18:00 ovotjedni Booksa Book Club divani o knjizi Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseya M. A. Shaffer i A. Barrows.

Iste večeri u 20:30 pripremili smo posebno izdanje Škrabice - nastupit će J. R. August, Zvonimira Obajdin (Svemir), NLV (Nikol, Luka i Vedran), Žarko Jovanovski i Vid Jeraj. Svi oni, zajedno s voditeljem Škrabe Adamom Semijalcem (Bebè Na Volè), odriču se svog honorara u korist Inicijative 'Dobrodošli', a iznosu će se pridodati sve, baš sve što bude prikupljeno u škrabici.
Dođite podržati dobar cilj i poslušati izvrsnu glazbu, a bacite oko i na stranicu Inicijative gdje ćete saznati na koji način možete biti od koristi.

Petak, 16.10. u 19:00 u Booksi vam donosi predstavljanje časopisa za umjetnost i kulturu 15 dana.
Tomislav Brlek i Bruno Kragić predstavit će dva ovogodišnja dvobroja 15 dana, te razgovarati s Damirom Sokićem i Robertom Perišićem, čiji radovi čine okosnicu prvog dvobroja. Oba nova dvobroja bit će vam dostupna po promotivnoj cijeni od 15 kuna.

U subotu, 17.10. u 18:00 na Feminističkom kružoku ćemo razgovarati o temi 'Feminizam i klasa'. Voljeli bismo čuti i vaše mišljenje pa dođite! Kružok moderiraju Martina Nekić i Aleksandar Puhek.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o ostalim književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu