Page arrow

Rasknjižje 18. - 24.1.2016.

Large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
18.01.2016.

Noviteti:

Proza:
1. O roditeljima i djeci, Emil Hakl (Porfirogenet, Zagreb)
"Ovo je priča o ocu i sinu koji lutajući od jedne do druge praške kafane pretresaju svoje živote. Dok ih pratimo po uskim ulicama Praga, kao da u svakoj reči koju izgovore i u svakom koraku koji naprave osećamo da ih možda za sobom vuče moćna senka Leopolda Bluma. Uticaj Džojsa ovde je primetan i njega autor nije ni želeo da sakrije – uostalom, pisati o modernom svetu i prikazati sve krivudave puteve ljudske svesti posle Džojsa je teško uraditi na 'nedžojsovski' način." (kultivisise.rs)

2. Antigona, Slavoj Žižek (Fraktura)
Mnogim je filozofima, uključujući Platona, Hegela i Kierkegaarda, Antigona bila iznimno važna u njihovim inter­pretacijama i razmišljanjima, no samo se Žižek usudio reinterpretirati Sofokla, i to napisavši novu dramu. Antigona Slavoja Žižeka politička je drama par exce­llence koja itekako govori o poziciji junaka, junakinje, ali još više i mase, Zbora, koja može uzeti stvari u svoje ruke. S mnogo suptilnoga hu­mora, razarajući mitove te raz­bijajući i iznova pišući kanonsko djelo svjetske književnosti, Sla­voj Žižek pokazuje da je i dalje zaigrani dječak, spreman pokazati sebi i svi­je­­tu da uvijek postoji drugi i drugačiji način, a ponekad i više njih.

3. Potpuno smo izvan sebe, Karen Joy Fowler (Mozaik knjiga)
Što biste učinili kad biste saznali da vam je otac iskoristio djetinjstvo za vlastiti eksperiment? Rosemary ne priča mnogo, a o nekim stvarima uopće ne govori. Imala je sestru Fern, svoju uvrnutu drugu polovicu, koja je nestala iz njenog života u okolnostima koje bi ona najrađe željela zaboraviti. Prošlo je deset godina i otkako je posljednji put vidjela svoga voljenog starijeg brata Lowella. Rosemary sad pohađa fakultet i počinje uviđati da ne može krenuti naprijed ako se ne vrati natrag, u vrijeme kad je imala pet godina. Tada su je roditelji poslali baki i djedu, ali je na povratku saznala da joj je sestra Fern nestala…

4. Život počinje u petak, Ioana Pârvulescu (OceanMore)
Eskapistička je ovo i nostalgična priča koja izbjegava spominjanje svjetskih ratova, diktatorski teror ili kasniju kriminalnu privatizaciju i korupciju, ali otkriva nam sudbinu čovjeka koji se iz sadašnjosti vraća u 1897. godinu, koja je za Rumunjsku bila izvanredna. Kao država bila je ugledna i odlično pozicionirana u Europi, a grad Bukurešt bio je kulturna prijestolnica, u epohi kad je čovječanstvo pokazivalo svoju najbolju stranu. Vrijeme i glavni grad Rumunjske u središtu su romana, zajedno s nepoznatim mladićem kojeg pronalaze onesviještena u predgrađu.

Publicistika:
1. Stradanje Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941.-1945., Danijel Vojak, Bibijana Papo, Alen Tahiri (Institut Ivo Pilar)
"(...) izostanak istraživanja romskog stanovništva tijekom Drugoga svjetskog rata, bio je primjetan i u drugim europskim historiografijama. Zbog toga neki znanstvenici spominju pojam 'zaboravljeni holokaust', koji na određen način teži oslikavanju marginalnosti proučavanja stradanja Roma u Drugome svjetskom ratu..." (dr. sc. Danijel Vojak, Iz Predgovora)

2. Povijest novinarstva : kratki pregled, Magdalena Najbar-Agičić (Ibis grafika)
Knjiga predstavlja prvi kratki sintetski prikaz povijesti novinarstva na hrvatskom jeziku u kojemu je postignuta primjerena ravnoteža između sadržaja koji se odnosi na povijest različitih javnih medija, prvenstveno novina, u Hrvatskoj i dijelova teksta u kojima je predstavljen razvoj novina na svjetskoj razini, od početka razmjene informacija do nastanka i širenja novih medija.

Ostalo:
1. Bratstva i ubojstva, gajđin, Jerko Bakotin (Algoritam)
"Ovaj putopis (...) donosi pomalo već iščeznuli žanr literarne reportaže koja se ne boji dužine, jer ima dovoljno dubine – u zlatna vremena možda bi ih prestižne novine objavljivale kao feljtone – iz Zapadne Sahare, pojasa Gaze, Mongolije, Japana i s Kosova. Stilski vrlo heterogeni, jer su različiti prostori autoru nametali različite perspektive, a i taj autor se mijenjao – putopisi su naime nastajali tijekom osam godina, a putovanja su krenula i prije – tekstovi sugeriraju autorovu sklonost da uroni i preradi poticaje društva i prirode." (Kruno Lokotar)

Događanja:

Ovotjedni niz večernjih programa u Booksi započinjemo u četvrtak, 21.01. u 19:00 tribinom Književnost izvan polica. Mlade autorice predstavit će svoje spisateljsko iskustvo i svoje neobjavljene romane a to su Jelena Hrvoj s psihološkim trilerom Durgina kuća, Iva Šaronja s političkim SF-om Lyssa i Sonja Krivokapić sa satirom Zelena koža.

U petak, 22.01. u 19:00 počinje predavanje i medijska revija pod nazivom Krieg – Propaganda – Medien. Der Erste Weltkrieg als „Extraausgabee –!". Predavač je Peter Plener, germanist, povjesničar, kulturni i medijski znanstvenik. Tijekom predavanja bit će prikazani ponovo iskrsli arhivski materijal u vidu fotografija i filmskih zapisa, a nakon predavanja slijedi i kratka diskusija. Predavanje će se održati na njemačkom jeziku.

U subotu, 23.01. nam se u 18:00 pridružite na još jednom Feminističkom kružoku – ovoga puta tema nam je 'Feminizam i aktivizam'. 

Tjedan u Booksi završavamo Audio klubom u nedjelju, 24.01. u 18:00. Slušat će se i razgovarati o albumu In the Aeroplane Over the Sea američkog benda Neutral Milk Hotel. Svi ste pozvani!

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu