Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 20.3.-26.3.2017

Large extra large extra large extra large slika rasknjizje
Nedjelja
19.03.2017.

Noviteti:

Proza:

1. Soba pod dvorcem, Robert Simonišek (Meandar Media)
"... prvi roman koji tematizira vruća pobunjenička događanja na ulicama slovenskih gradova u jesen 2012. te zimi i u proljeće 2013... Događanje romana pokreće lik Peter Mrak, u većem dijelu romana imenovan samo inicijalima P. M., koji posjeduje danas neuobičajenu osobinu, svojevrsni hir: sklonost samopromišljanju i samoanalizi. (Goran Potočnik Černe)

2. Bespomoćnost, Ines Pedrosa (OceanMore)
"Novi roman Inês Pedrose govori o zemlji iscrpljenoj krizom i strategijama preživljavanja. Odnosi s djecom, sjećanja na prijašnji život, potraga za mjestom pripadnosti, to su neke referentne točke ovoga snažnog i aktualnog romana." (Ler)

3. Modro, Rosa Regàs (Disput)
Roman Modro složena je ljubavna priča o intenzivnom odnosu punom strasti i previranja između udane novinarke Andree iz ugledne barcelonske sredine i mnogo mlađeg muškarca Martína Uresa iz provincije.

Publicistika:

1. Robna proizvodnja i udruženi rad u Marxovoj kritici političke ekonomije, Dag Strpić (Disput)
Impresivna disertacija politologa Daga Strpića o Marxu (dovršena i obranjena u proljeće 1991.) iznimno je upečatljivo teorijsko finale cijele jedne epohe razvoja našeg društva općenito i hrvatske politologije posebice. Ta velika studija ne može se svesti na sintezu prethodnih, ma koliko značajnih, interpretacija Marxove Kritike. 

2. Jezična republika, Ivo Žanić (Jesenski i Turk)
Sociolingvist Ivo Žanić otvara niz važnih pitanja sadašnjosti i budućnosti hrvatskog jezika u širokoj vizuri koja zahvaća i migracije prema Zagrebu i obalnim gradovima, socijalnu psihologiju, odnose ruralno/urbano, centar/periferija, sjever/jug… 

Događanja:

U utorak 21. ožujka u 19 sati u Booksi se održava tribina Razgovori preko plota - književna kritika u regiji u kojoj sudjeluju kritičari Saša Ćirić, Vladimir Arsenić, Dinko Kreho i Boris Postnikov te moderatorica Antonija Letinić. Povod razgovoru je Ćirićeva zbirka kritika Ne uzimaj me u usta.

U četvrtak 23. ožujka navratite do Bookse na BRODO tribinu: Pazi kako pričaš promjenu!

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu