Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 2.5. - 8.5.2016.

Large slika rasknjizje
Nedjelja
01.05.2016.

Noviteti: 

Proza:

1. Seiobo je bila tamo dolje, László Krasznahorkai (OceanMore)
Seiobo je bila tamo dolje knjiga je 17 međusobno povezanih priča, 17 poglavlja usložnjenih po Fibonaccijevu nizu, strukturno nalik progresiji spirale. U svakome pojedinom poglavlju, čija se radnja odvija na najrazličitijim mjestima, u različitu vremenu : od Venecije i Atene do Kyota, od pretpovijesti do danas, istražujući istočnjačku estetiku (japansko no kazalište, šinto rituale), bizantsko slikarstvo ikona, djela talijanske renesanse, baroknu glazbu, arhitektonska čuda Alhambre. 

2. Radikalna mjesečina, Milko Valent (OceanMore)
Radikalna mjesecina autorski je izbor kraćih proza Milka Valenta koje su nastajale u posljednjih tridesetak godina. Ujedinjuje ih jedinstven autorski glas koji progovara o egzistencijalnim užasima našeg svijeta, dok su provodni motivi ove zbirke ljudski odnosi i seksualnost.

3. Komunist Monte Cristo, Noémi Szécsi (Naklada Ljevak)
Junak romana mladić je Sanyi koji početkom 20. stoljeća dolazi u kontakt s komunističkim pokretom i tek pri kraju života shvaća u što se zapravo upleo. Tijekom desetljeća nosi ga val raznoraznih političkih promjena, sudionik je tragičnih i tragikomičnih događaja, a uza sve to kao proleter i komunist prinuđen je živjeti inkognito, s lažnim identitetom u reakcionarnoj sredini srednje klase.

4. Ubojstvo sultana, Ahmet Ümit (Naklada Ljevak)
Priča se odvija u Istanbulu, a započinje kad profesor povijesti Muštak Serhazin primi telefonski poziv od Nuzhet, žene koja ga je dvadeset godina ranije napustila i otišla živjeti u Chicago. Kad ga ona nakon dva desetljeća nejavljanja ležerno pozove na večeru, kao da su stvari među njima posve normalne, Muštak doživi snažan emocionalni stres. Muštak pati od rijetkog poremećaja, gubitka kratkotrajnog pamćenja – kad iskusi snažno uzbuđenje događa mu se da na nekoliko sati izgubi pojam o vlastitom identitetu i o onome što je radio ili gdje je bio. 

Publicistika:

1. Katekizam zaštite spomenika, Max Dvořák (Jesenski i Turk)
Katekizam zaštite spomenika objavljen je 1916. u Beču kao konzervatorski priručnik namijenjen širokome krugu čitatelja Austrougarske Monarhije. Tekst sintetizira višedesetljetna iskustva austrijskih konzervatora okupljenih u Središnjem povjerenstvu za zaštitu spomenika, a promiče i tada avangardne koncepte srednjoeuropskih stručnjaka vezane uz njegu spomenika, čuvanje starosnih vrijednosti, valoriziranje pluralizma povijesnih slojeva i raznolikost ambijenata.

2. Motel Trogir, Saša Šimpraga, Nataša Bodrožić (UPI2m)
Motel Trogir, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića, ušao je u svoju četvrtu godinu djelovanja. Dosadašnja iskustva i dosege kampanje prikupili smo i opisali u knjizi naziva ‘MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi’.

Događanja: 

Majski program u Booksi započinjemo predavanjem Jerka Bakotina o putovanju, pisanju i politici u utorak 3. svibnja u 19 sati, srijeda 4. svibnja je prva srijeda u mjesecu, što znači da se u Booksi u 18 sati održava Francuska srijeda, u četvrtak 5. svibanja se selimo u Brazil te u 18 sati predstavljamo njegovu povijest i poeziju i za kraj tjedan u petak 6. svibnja u 19 sati predstavljamo putopis o Patagoniji.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu