Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 26.9 - 2.10.2016

Large rasknjizje
Nedjelja
25.09.2016.

Noviteti: 

Proza: 

1. Slikar i rat, Stefan Hermans (Fraktura)
Hertmansov Slikar i rat jedan je od onih nesvakidašnjih romana koji se vole i ne zaboravljaju. Pripovijedajući priču jednoga čovjeka, on na trenutak oživljava sliku njegova vremena, pokazujući nam kako su živjeli, ljubili, sanjali i razmišljali ljudi koji su nas donijeli na svijet.

2.Osvetinje, Amir Alagić (Durieux)
Osvetinje su Amiru Alagiću prvi roman, što se ne bi reklo po težini teme, staloženosti izlaganja i umijeću pisanja. Spletovi Alagićevih rečenica podižu vještinu pripovijedanja na iznimnu razinu, približavajući čitatelje likovima toliko da svaki od njih prerasta roman – jer za autora ne postoji ništa toliko sitno da u tome ne bi mogao otkriti beskonačno.

3. Samo jedno proljeće, Anton Baláž (Hena com)
Fokusirajući se na unutarnje, emocionalne doživljaje autentičnih povijesnih događaja, Baláž je stvorio roman ispunjen snažnim emocijama, a koji je ujedno i suptilna psihološka studija likova čiji se intimni, emocionalni, kao i društvenopolitički stavovi formiraju uz stvarnost političkog prevrata u pozadini.

Publicistika: 

1. Izbjeglištvo u suvremenom svijetu, Duško Petrović (Naklada Ljevak)
Knjiga Izbjeglištvo u suvremenom svijetu predstavlja originalan interdisciplinarni doprinos razumijevanju aktualnih prijepora oko pitanja migracije i izbjeglištva, kako u hrvatskom, tako i u europskom i globalnom kontekstu, ali i zanimljiv pregled teorijskog promišljanja fenomena izbjeglištva u posljednjih nekoliko desetljeća.

2. Balkanski eseji, Hubert Butler (Fraktura)
Balkanski eseji Huberta Butlera promatraju neke ličnosti i događaje iz povijesti Jugoistočne Europe dvadesetog stoljeća iz perspektive na koju ovdašnja javnost nije navikla. Problem uloge Katoličke crkve i kardinala Stepinca u tragičnom vrtlogu Drugoga svjetskog rata uobičajeno se promatra kroz prizmu klerikalno-nacionalističke apologije s jedne i lijeve ili liberalne kritike s druge strane.

Događanja:

Ovotjedni program u Booksi započinjemo Dvostrukim portretom: Rob Doyle i Andrija Škare u utorak 27. rujna u 19 sati, dalje nastavljamo s poznatom Škrabicom na kojoj nam ovaj četvrtak u 20:30 gostuje Elephant and the Moon, dok u petak 30. rujna u 19 sati, predstavljamo jesenski dvobroj časopisa 15 DANA.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu