Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 5. - 11.10.2015.

Large extra large extra large rasknjizje 2
Nedjelja
04.10.2015.

Noviteti:

Proza:
1. U malu je uša đava, Tisja Kljaković Braić (Profil)
Uspomene su to o jednom djetinjstvu u Splitu, priče koje se prepričavaju nakon nedjeljnog ručka kad su svi dobre volje, priče čije emocije brzo i lako prepoznajemo. Portret je to i jedne splitske ulice osamdesetih, njezinih osebujnih likova i nepisanih pravila. No, prije svega, ovo je duhovita i dirljiva posveta ljubavi jednog djeda i jedne bake koji su davali sve od sebe da njihova unučica ne skida osmijeh s lica.

2. Šesti pisac, Hrvoje Kovačević (AGM)
Svjetska je književnost iz devedesetih izašla neokrznuta bilo kakvom revolucijom, hrvatska književnost pogotovo, dvadeseti broj Fabule nije tiskan (iako je malo falilo), a Fabulaše su raspršili vjetrovi svakidašnjice. Željko Katunarić iskusan je i motiviran policijski inspektor. Tijekom rješavanja najznačajnijeg slučaja njegove karijere glavni mu problem predstavlja činjenica da je i njegova supruga svojevremeno objavljivala u Fabuli.

3. Pakao u madridu, C.J. Sansom (Znanje)
Godina 1940. Španjolski građanski rat je završio, Madrid leži u ruševinama, njegovo stanovništvo gladuje, dok Nijemci nezaustavljivo marširaju Europom. Britanija je ostala sama dok general Franco razmišlja bi li napustio neutralnost i stupio u rat. U taj neizvjestan svijet dolazi Harry Brett, traumatizirani veteran iz bitke za Dunkirk, koji je preko volje postao špijunom za britansku tajnu službu...

4. Postaja 11, Emily St. John Mandel (Znanje)
Ovaj napeti elegijski roman koji obuhvaća više desetljeća, vrluda naprijed-natrag kroz vrijeme i živopisno dočarava život prije i poslije pandemije, pršti od ljepote. Dok se Arthur zaljubljuje i odljubljuje, dok Jeevan gleda voditelje vijesti kako izgovaraju svoje zadnje zbogom i kad Kirsten zaglavi u središtu prorokova zanimanja, uočavamo čudnovate preokrete sudbine koji ih sve povezuju.

5. Dvije vatre, Jan Guillou (Znanje)
zvan granica Švedske bjesni Drugi svjetski rat, Lauritz – najstariji od trojice braće Lauritzen – sve teže izbjegava odabrati stranu. Većina nekretnina u vlasništvu obitelji, kao i djedovi i bake, smješteni su u Njemačkoj. No Njemačka je okupirala njihovu domovinu Norvešku. Lauritzov najstariji sin Harald časnik je SS-a, starija kći Johanne članica je norveškog pokreta otpora, dok mu je mlađi sin časnik u švedskoj mornarici, a čini se da je najmlađa kći špijunka.

Publicistika:
1. O psihoanalizi sasvim otvoreno, Eduard Klain (Školska knjiga)
Knjiga sasvim otvoreno sadržava radove deset psihoanalitičara, članova Hrvatskoga psihoanalitičkog društva koje je dio Međunarodnog udruženja psihoanalitičara, a utemeljio ga je Sigmund Freud prije više od sto godina. Svaki rad obrađuje temu na jasan način, otvoreno pokazujući da čitatelja želi uvesti u kompleksna područja kojima se bavi psihoanaliza, a autori se koriste primjerima iz vlastitih kliničkih iskustava kako bi izravno olakšali razumijevanje tema koje često nisu lako razumljive.

2. Politička retorika u Hrvatskoj, Vinko Drezga (Despot Infinitus)
Iako Drezga daje fascinantnu analizu uloga tradicionalnih televizijskih političkih emisija tipa talk showa, njezina rasprava o ulozi YouTubea kao sredstva dobivanja povratne informacije (feedbacka) od zajednice (publike) čine Političku retoriku u Hrvatskoj inovativnom studijom. Pritom previše ne iznenađuje činjenica da produkcija na YouTubeu zauzima prilično relaksirajući pogled na hrvatske političare i postojeći format talk showa u cijelosti.

3. Smrt – priroda i vrijednost prenatalnog i postmortalnog nepostojanja, Marin Biondić (Ibis grafika)
Ova knjiga bazirana je na pretpostavci da je smrt konačno i trajno uništenje bića i ne govori ništa o mogućnostima postojanja nakon smrti, upravo zato što je to knjiga o smrti, a ne o životu u ovom ili onom obliku.
Knjiga je podijeljena u tri cjeline. U prvoj cjelini iznose se, definiraju i ukratko problematiziraju, temeljne pretpostavke na kojima počiva rasprava o vrijednosti smrti.  Drugim riječima, analiziraju se različite uporabe izraza 'smrt' (smrt kao događaj, kao proces, kao stanje) i veza između smrti i nepostojanja.

Ostalo:
1. Boginje ne stare : tajni recept za blistavost, vitalnost i radost, Christiane Northrup (Planetopija)
'Nisam željela secirati žensko tijelo na komadiće i reći ženama neka se pridržavaju ovih deset savjeta kako im se određeni komadić ili cijeli sustav ne bi raspao. Takav sam pristup zdravlju odavno prerasla. Ako želite specifičan savjet o tome kako imati zdrave grudi, kako hraniti tijelo dobrom, zdravom hranom i kako izgledati sjajno iz godine u godinu, sve to pronaći ćete u ovoj knjizi.' (Dr. C. Northrup)

Književna događanja:

U srijedu, 7.10. od 12h do 21h vas očekujemo s hrpom knjiga.

U subotu, 10.10. vas u 18:00 čekamo na još jednom Filozofskom cafeu pod moderatorskom palicom Nikoline Iris Filipović. Uvijek se rado dočekuju novi diskutanti, pa ako se dvoumite, dođite i u ugodnoj atmosferi provjerite želite li se vratiti!

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu