Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Riječi' o Rusima, 'BKG' o Poljacima

Large 1498
Ponedjeljak
30.03.2009.

Objavljeni su novi brojevi dva cijenjena književna lista, časopisa Riječi te Balkanskog književnog glasnika. Prvi ovogodišnji trobroj Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost, u izdanju Matice hrvatske Sisak, sadržajno je izuzetno bogat; podijeljen je na deset tematskih cjelina i to na čak 250 strana. Tako se mogu naći prozni tekstovi Alojza Majetića i Daniele Trputec (Svi ćete pisati ovu knjigu), Rade Juraka (Snovi i muhe), Marine Šur Puhlovski (Pokop), Dorte Jagić (Ime bake) i Darije Žilić (Jadrija), zatim poezija Vesne Bige (Tijelo prostora), Marijane Radmilović(Putovanje oko tijela), Žarka Paića (Salon subverzije), Marija Glavaša (Alisa u zemlji udesa) i Brane Mozetiča (Pjesme iz Banalija). Miloš Ðurđević piše o zbirci poezije Gordane Benić (Svijet bez predmeta), odnosno o recentnoj hrvatskoj i slovenskoj poeziji; među ostalim analizira tekstove Olje Savičević Ivančević (Kućna pravila), Tomaža Šalamuna (More), Igora Štiksa (Povijest poplave), Milka Valenta (Tihi alati), Anke Žagar (Stvarnice) i Franje Nagulova (Tanja), o kojem pišu i .Sanja Jukić, Zvonimir Mrkonjić te Nikola Petković. Nagulov je također prisutan i sa svojom poezijom, stoga se sve to skupa može nazvati svojevrsnim separatom (rubrika naziva 'Pod reflektorom'). Kada spominjemo separate, recimo i da drugi časopis o kojem je riječ, Balkanski književni glasnik, ima separat posvećen suvremenoj poljskoj poeziji, dok je tema broja časopisa Riječi suvremena ruska književnost. Tako su u ovom broju sa svojim prilozima prisutni ruski autori: Zinaida Linden (Sirena), Dmitrij Prigov (Samo moj Japan), Oksana Robski (Casual), Roman Senčin (Govedska koža) i Ilja Stogoff (Kamikaze), a o stanju u suvremenoj ruskoj književnosti u tekstu Ruska književnost danas: jedan pogled piše Irena Lukšić. Tu su i eseji, između ostalog Cvjetka Milanje koji piše o poeziji Miroslava Mićanovića, kao i eseji Biljane Ćućko (Život na leđima), Petre Sigur (I Bog stvori ženu ili kad su žene imale repove) i Anda Bukvić (Vlastita bolesnička soba Alice James). Iako je filozofija u ovom broju malo potisnuta u drugi plan, tu je tekst Žarka Paića koji govori o novim medijima (Novi mediji: Od 'živih slika' do 'slika života'). Likovna umjetnost zastupljena je tekstovima Marijana Crtalića (rubrika 'Razgovor') Umjetnička priča Marka Tadića te Ivice Župana (Strast za povijesnim rekonstrukcijama), kao i rubrikom 'Galerija' gdje je predstavljeno deset radova Marka Tadića, koji također potpisuje likovno rješenje časopisa. Osim svega nabrojanog, u novom trobroju Riječi može se naći još mnogo tekstova o različitim temama.

Za razliku od časopisa Riječi, umjesto da previše pričamo o tekstovima i suradnicima Balkanskog književnog glasnika, kažimo samo da je najnoviji broj, koji, kao što smo spomenuli, ima separat posvećen suvremenoj poljskoj poeziji, u cijelosti dostupan na internetu, stoga sami provjerite što nudi ovaj izvrstan projekt.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu