Page arrow

Sa(n)jam knjige u Istri: Top 5

Large sanjam Foto: Tanja Draškić Savić / Sa(n)jam knjige u Istri
Četvrtak
01.12.2016.
Od 1. do 11. prosinca u Puli se održava 22. Sa(n)jam knjige u Istri. Iz bogatog programa izdvojili smo pet događanja koja je 'grehota' propustiti:

  • Okrugli stol: Transatlantik
Subota 3.12. u 12:00 Crveni salon                                           
Krovna tema sajma Transatlantik bavi se prostorom kulturnog identiteta u trokutu Lisabon-Luanda-Recife. Tri kontinenta kroz povijest su kulturno spajali pioniri u upoznavanju novih svjetova, neljudski prijevoz afričkih robova u Ameriku, te migracije iz staroga u novi svijet.
Na okruglom stolu o ovim temama govorit će poznati angolski pisac José Eduardo Agualusa, kojem je na hrvatski upravo preveden roman Opća teorija zaborava o angolskoj borbi za neovisnost, te portugalska književnica i prevoditeljica Inês Pedrosa. Uz njih gostuju domaći pjesnici i stručnjaci Tomica Bajsić, Nevenka Dujmović, Maja Peterlić i moderatorica Tanja Tarbuk.
  • Doručak s autorom: Adonis 
Nedjelja 4.12. u 11:00 Kavana Mozart                       
Poznati program sajma 'Doručak s autorom' ostao je bez legendarnog voditelja Voje Šiljka, ali nastavlja dalje pod vodstvom mladog kulturologa, esejista i profesora Aljoše Pužara
Pužar će u nedjelju ugostiti jednog od najvećih živućih autora, sirijskog pjesnika i pariškog profesora Adonisa. Adonis je svojim pjesmama i esejima pridonio širenju i prevođenju klasične i suvremene arapske poezije. Nikako ne treba propustiti rijetku priliku za upoznavanje s likom i djelom ovog autora.
  • Pop lektira: Slobodanka Boba Đuderija
Ponedjeljak 5.12. u 11:00 Crveni salon              
'Urednik svih urednika' Kruno Lokotar i šarmantni pisac-novinar Emir Imamović Pirke nastavljaju s 'obaveznim predmetom' u kojem pulske srednjoškolce opušteno upoznaju sa suvremenim regionalnim piscima. Program se održava svakog dana od 5. do 9. prosinca, a u gostima će biti i splitska književnica i blogerica Slobodanka Boba Đuderija, poznata i kao Marčelina
  • Ljubljana bere: Hommage Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu
Srijeda 7.12. u 19:00 Crveni salon                        
Regionalni program Ljubljana bere predstavlja slovensku književnu, glazbenu i likovnu scenu. Poseban događaj bit će posvećen poginulom filozofu i esejistu Alešu Debeljaku te velikom pjesniku Tomažu Šalamunu koji je preminuo 2014. O Debeljaku i Šalamunu govorit će bosanski pjesnik i kritičar Josip Osti, bosanski esejist Sinan Gudžević i američki pjesnik i prevoditelj Andrew Zawacki.
  • Doručak s autorom: Svetlana Makarovič
Nedjelja 11.12. u 11:00 Kavana Mozart                         
Na doručak stiže 'mračna diva slovenske poezije', još vrlo aktivna pjesnikinja u svojoj 78. godini. U Puli se predstavlja kao pjesnikinja i šansonijerka, a nadamo se i skorašnjem svježem prijevodu njenih djela na hrvatski.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu