Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sebastian Barry dobio Costu

Large sebastian barry Foto: Robert Burdock / Flickr
Srijeda
01.02.2017.
Irski pisac Sebastian Barry osvojio je prestižnu nagradu Costa za roman Days Without End (Dani bez kraja), homoseksualnu ljubavnu priču smještenu u period osnivanja SAD-a. 
Žiri je pohvalio Barryjev roman kao "jedan od najljepših prikaza ljubavi u beletristici uopće". Predsjednica žirija Kate Williams dodala je: "U američkoj politici figure istraživačkog duha, divljeg zapada i osnivača Amerike vrlo su važne. Stoga se ova knjiga, iako je napisana prije Trumpovog dolaska na vlast, sada čini vrlo aktualnom."
Barry je na dodjeli poručio žiriju: "Učinili ste me suludo sretnim, od vrha glave do nožnih prstiju, malo neprikladno za 61-godišnjaka." 
Na užem popisu za nagradu bilo je pet knjiga iz pet kategorija: roman, debitantski roman, dječja književnost, poezija i biografija. U finalu su uz Barryja bili Keggie Carew (biografija Dadland), Alice Oswald (zbirka poezije Falling Awake), Brian Conaghan (dječji roman The Bombs That Brought Us Together) i Francis Spufford (debitantski roman Golden Hill). Žiri je jednoglasno prevagnuo za Barryja. 
Irski pisac time je postao prvi prozaist koji je dvaput osvojio Costu (prvi put je nagradu dobio 2008. za roman The Secret Scripture). Costu su dvaput dobili i pjesnici Ted Hughes i Seamus Heaney. Barryju uz čast pripada i 30.000 funti.
Sebastian Barry je dobro poznat našoj publici: prošle godine gostovao je na Zagreb Book Festu i tom je prilikom razgovarao za Booksu s Nevenom Svilarom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu