Page arrow

Slalom kroz more knjiga: II. dio

Large interliber 2 Foto: Interliber (Facebook)
Ponedjeljak
09.11.2015.
Usudila bih se reći kako mjesec studeni zauzima posebno mjesto u godišnjoj konstelaciji svakog ljubitelja pisane riječi. Naime, taj uistinu hladan i ružan mjesec jedini uspijeva parirati periodu od lipnja do kolovoza (kad imamo vremena za čitanje) i jednako se uspješno bori s božićnim ozračjem (vječni problem koji mori moju obitelj: 'Koju knjigu da ti kupimo za Božić?') Razlog se krije u održavanju najvećeg hrvatskog sajma knjiga, poznatijeg pod nazivom Interliber
Sve kad bih i slučajno zaboravila što nam predstoji, tu je moj dragi prijatelj iz djetinjstva, inače student prava kojem većinu godine pojede znatno zamornije štivo od ciljanog mu ulova na Zagrebačkom velesajmu. Naime, on se baš tada svake godine sjeti da bi 'se mogli malo češće viđati' i usput nonšalantno pokušava ispipati informacije o tome 'kaj ima na Interliberu ove godine i dal se isplati ići'. 
Ne ljutim se ja na njega, znam da pored funkcije glavne savjetnice za književnost, imam još poneku svrhu u njegovom životu (recimo, kad je u pitanju odabir kazališne predstave koju vrijedi pogledati, ili kad treba razjasniti neuobičajeno ponašanje njegovih kućnih ljubimaca), no to su već neke druge teme. 
Uglavnom, pregled književnih noviteta Jakov će ove godine dobiti preko linka na Booksinu stranicu, a vjerujem da će isti poslužiti još kojem gorljivom čitatelju lijepe književnosti. Pa krenimo redom: 
Thomas Bernhard: Mraz (Meandar)
Bernhardove knjige prati slična reputacija kao i Uliksa, Doktora Faustusa ili pak Vergilijevu smrt. Obično se govori o nerazumljivosti koja graniči s nečitljivošću, a često se spominju i popratne pojave čitanja kao što su zamor, glavobolja, a profesor Dean Duda je jednom prilikom spominjao i neurodermatitis. Mislim da bi ovim crnim predskazanjima valjalo suprotstaviti bitnu komponentu Bernhardovih tekstova koja u kuloarskim raspravama često prolazi neopaženo. Naime, kao što će strpljivom čitatelju koji se odluči uhvatiti ukoštac s tom famoznom 'Bernhardovom rečenicom' vrlo brzo postati jasno, ispod zakučaste i teške sintakse skriva se obilje glazbe i humora, a ritam njegovih rečenica čitanje ne otežava, naprotiv, čini ga lakšim i prozračnijim iskustvom.    
Milan Kundera: Praznik beznačajnosti (Meandar)
Iako s Bernhardom dijeli posvemašnju ljubav prema glazbi, za Kunderinim se djelima mnogo radije poseže (mada se meni čini da se u tom kontekstu najčešće spominje samo jedan naslov, nažalost moram reći, sad već hipsterska svojina – Nepodnošljiva lakoća postojanja). Kako bilo, Kundera je jedan od pisaca čiju je čar moguće osjetiti samo ukoliko zaronimo uzduž i poprijeko njegovog opusa, jer djelā koja piše čine mozaik u čijoj kompoziciji svaki kamenčić nalazi svoj smisao – ritmički, stilski, poetski.    
Michel Foucault: Lijepa opasnost (Meandar) 
Za ljubitelje estetike i teorije književnosti izašla je još jedna knjiga edicije Drugi smjer. Iako je Michel Foucault nebrojeno puta ustvrdio kako je autor samo funkcija teksta, te sukladno tome mjesto govorenja uvijek i oduvijek pripada samom diskursu, izgleda da se nije uspio othrvati potrebi da iz posve osobne perspektive objasni što to pisanje znači u njegovom životu.  
Luka Bekavac: Policijski sat (Fraktura)
Nakon iznimno dobro prihvaćenih romana Drenje i Viljevo, dolazi nam treći literarni uradak Luke Bekavca (koji u slobodno vrijeme, kad ne piše romane i ne proučava fizikalne zakone akustike, na Filozofskom fakultetu drži kolegije o Jacquesu Derridâi – pravoj poststrukturalističkoj pošasti i noćnoj mori svakog studenta književnosti). Njegova sklonost detaljiziranju, inzistiranje da se objasni svaka rečenica, te činjenica da nikad ništa ne prepušta slučaju, što je vidljivo i u njegovim koherentnim i sustavno razrađenim tekstovima o Derridâi, jednako kao i u čvrstoći dijegetičkih svjetova čiju kreaciju potpisuje, podupiru čuvenu Barthesovu tezu kako u tekstu ima smisla sve ili ništa.  
Marguerite Duras: Mornar s Gibraltara (Vuković i Runjić)
Iako je najpoznatija po svom djelu Ljubavnik, koji je suprotno aluziji iz naslova sve samo ne tipičan ljubavni roman, Marguerite Duras svoj je umjetnički potencijal koristila u različite svrhe. U njenoj ostavštini tako ćemo pronaći i eseje, te kazališne i filmske scenarije. U romanu Mornar s Gibraltara govori o svojoj vječitoj opsesiji –  ljubavi u čistom stanju, lišenoj patetike i prozaičnih naslaga svakodnevice. Potraga za pričom vrijednom takve ljubavi junakinju vodi preko nekoliko mora i vremenskih zona, a vjerujem da će njena predanost okuražiti za slične podvige i ponekog od Durasinih čitatelja.
Marija Todorova: Imaginarni Balkan (Naklada Ljevak)
"Kako je geografski neodvojiv od Europe, ali kulturno konstruiran kao 'unutrašnja drugost', Balkan je zgodno poslužio kako bi apsorbirao mnoštvo vanjskih političkih, ideoloških i kulturnih frustracija koje potječu iz tenzija i proturječnosti svojstvenih regijama i društvima izvan Balkana. No, ako je Europa stvorila rasizam i antirasizam, mizoginiju i feminizam, antisemitizam i njegovu osudu, onda za takozvani balkanizam još nije pronađen komplementaran i oplemenjujući par." 
Imaginarna geografija jedna je od omiljenih disciplina kojima se bave sociolozi, ekonomisti i povjesničari s naših prostora. Svoj doprinos toj raspravi dala je i Marija Todorova, a njen pristup nešto je drugačiji jer dolazi 'izvana'. Rođena je i odrasla u Bugarskoj, a svoje je školovanje nastavila u Oxfordu, Moskvi i Sankt Peterburgu, što je zasigurno pridonijelo stvaranju drugačije slike o Balkanu no što je imaju autori koji o tom poluizmaštanom prostoru pišu sa samih njegovih kontura. 
Hannah Arendt: Temelji totalitarizma (Disput)
Arendt je u nekoliko navrata ustvrdila kako se filozofijom moramo baviti jer se predmet njenog razmatranja –a to je svijet sâm – jednako tiče svih nas. Da je tome uistinu tako, svjedoči naslov njene knjige Temelji totalitarizma, čija nas tematika upozorava koliko je lako, sklonimo li razmišljanje u stranu, upasti u vještičje kolo diktatura i cenzura, koliko je samo banalno lako dati svoj obol formiranju zla.  

Iz šarene lepeze književnih noviteta svakako bih izdvojila i sljedeće naslove:

Cees Nooteboom: Noću dolaze lisice (Fraktura)

reizdanje Amosa Oza: Priča o ljubavi i tmini (Fraktura)

Alberto Savinio: Gospodin Dido (Jesenski i Turk)

Lena Dunham: Drukčija od drugih (Algoritam). 

***

Jelena Lukša

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 1200px a line of syrian refugees crossing the border of hungary and austria on their way to germany. hungary  central europe  6 september 2015 18.11.2018.

Sniženja i poniženja

Zagrebački Interliber djeluje kao da je vrijeme stalo, ali neki detalji upućuju na širi društveni kontekst.

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

Urednički komentar
Homepage 25 interliber 12.11.2017.

Interfiks

Zagrebački Interliber obilježila je samoinicijativna odluka Milana Bandića da pomogne nakladnicima.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu