Page arrow

Stan Lee (1922 - 2018)

Large stan lee Foto: Gage Skidmore / Flickr
Ponedjeljak
12.11.2018.
U 96. godini života preminuo je Stan Lee, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih strip scenarista. 
Lee je autor stripova o Spider-Manu, Daredevilu, Hulku i brojnim drugim junacima stripova koje je objavljivao američki izdavač Marvel
Lee je stripove počeo raditi još 1940-ih, no najuspješnija djela radio je 1960-ih kad su njegovi stripovi činili okosnicu tzv. srebrnog doba američkog stripa. Lee je tada počeo pisati o junacima koji uz supermoći imaju i ljudske mane. Niz je počeo s Fantastic Four, a uslijedili su Iron Man, Hulk, Spider-Man, Doctor Strange i Silver Surfer.
Trebalo je proći nekoliko desetaka godina dok njegovi popularni stripovi nisu doživjeli jednako popularnu ekranizaciju, no i to se dogodilo 2000-ih, počevši s filmom X-Men (2000.) redatelja Bryana Singera i nastavivši se s nizom povezanih filmova koji dijele isti fikcionalni univerzum Marvelovih stripova.

Lee je jednom prilikom rekao: "Naš cilj je da se jednog dana inteligentna odrasla osoba ne srami šetati ulicom sa stripom u rukama. Ne znam je li to moguće, ali tome stremimo."

Doživio je vidjeti svoj uspjeh.

info: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu