Page arrow

'Stanite i promislite'

Large farage Nigel Farage (Foto: Chatham House / Flickr)
Srijeda
29.06.2016.
Međunarodni književni festival iz Berlina ilb organizira događanje Democracy and against Populism. Riječ je o nizu javnih čitanja diljem svijeta koja će se održati 7. rujna. Povod ovom velikom događanju su politička previranja koja upućuju na rast ekstremne desnice i populizma u svijetu i pogotovo Europi.
Cilj čitanja je uputiti na opasnost populizma, političke pozicije koja se hrani impulzivnim reakcijama i strahovima šire populacije. Na populizmu svoj aktualni uspjeh temelje mnogi ksenofobni i isključivi političari: Donald Trump, Marine Le Pen, Geert Wilders, Recep Tayyip Erdoğan, Nigel Farage, Viktor Orbán, Jacob Zuma (JAR), Frauke Petry (Njemačka), Vladimir Putin, Narendra Modi (Indija)... 
Javnim čitanjem organizatori žele izraziti potrebu za kritičkim mišljenjem i čuvanjem pluralizma, nasuprot demagogiji, kratkoročnim politikama i isključivosti. Riječima organizatora: "Jednostavno tražimo da zastanete i promislite."
Čitanje je usmjereno političarima i široj javnosti, ali i medijima od kojih se traži odgovorno i kritičko izvještavanje. 
Detalji o tekstovima i autorima još nisu poznati, no prije samog čitanja tekstovi će biti dostupni na web stranici festivala na raznim jezicima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu