Page arrow

Tko se boji Virginije Woolf?

Large 66347558 2497080473656938 8876740885845377024 n Foto: Facebook Kazalište Ulysses
Srijeda
10.07.2019.

U središtu ovogodišnjega programa Kazališta Ulysses bit će premijera komada Tko se boji Virginije Woolf 29. srpnja u režiji Lenke Udovički, u koprodukciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta.

"Komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, Tko se boji Virginije Woolf ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire, te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature", najavljuju službene stranice kazališta Ulysses.

Martha i George, sredovječni bračni par u sitne sate, po završetku fakultetske zabave ugošćuju mladi bračni par, Nicka i Honey. U toj se noći raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu. Odabir tako nekonvencionalnog vremena za konvencionalna druženja otvara dramski prostor nizanju scena koje nam dopuštaju da zavirimo iza kulisa socijalno prihvaćenog kodeksa ponašanja. Noć u kojoj se pod izlikom suviška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh, nemilosrdno se propituje naličje ove naše kulture i civilizacije. Kao i nama, i ovim je likovima lakše egzistirati pod krinkom normalnog života nego skinuti maske i riskirati nepovratni gubitak vlastitih oslonaca u toliko potrebnim životnim iluzijama. A one te noći, vjerojatno tek do sljedećeg jutra, padaju. Ali iskrenost ne donosi katarzu, već otvara prostor boli i patnje.

Suvremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu "novu” generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam.

Pretpremijere će biti 26., 27. i 28. srpnja, a premijera 29. srpnja u 20.30h u tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Igraju: Rade Šerbedžija, Katarina Bistrović Darvaš, Milan Marić / Ljubomir Bulajić / Martin Grđan, Romina Tonković / Nika Ivančić.

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu