Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Top 10 domaćih noviteta

Large 1200px albert einstein and his wife mileva maric Mileva i Albert Einstein (Foto: Wikipedia)
Utorak
01.11.2016.
Osim stranih naslova, na zagrebačkom Interliberu brojni domaći autori predstavit će nove knjige. Ma koliko bilo nezahvalno procijeniti knjige samo po naslovu i imenu autora, ipak smo izdvojili deset naslova koje već neko vrijeme iščekujemo:

Slavenka Drakulić: Mileva Einstein, teorija tuge (Fraktura)
Nakon knjiga o Fridi Kahlo i Dori Maar, slijedi treći roman Drakulić o kreativnim ženama koje su živjele u sjeni svog partnera. Booksina kritika Nađe Bobičić navodi da prethodni roman Dora i Minotaur zavrjeđuje pažnju jer "kroz lik pripovjedačice Dore Maar kritikuje patrijarhalni svijet umjetnosti, ali i zbog autorkine umješnosti da nas uvede u svijet između dva svjetska rata." Iz sličnih razloga iščekujemo novi roman o supruzi Alberta Einsteina.  
Aleksandar Hemon: Kako su nastali Ratovi zombija (V.B.Z.)
Izdavač navodi da bosansko-američki autor Aleksandar Hemon nikada dosad nije napisao nešto ovako urnebesno smiješno, brutalno i nadrealno. "Ne čitate često roman koji se tako lako kreće među referencama na filozofa Barucha de Spinozu, poludjele zombije i američku politiku." 
Josip Mlakić: Bezdan (Fraktura)
Iz Frakturine najave: "Mudra i autentična, napisana preciznim jezikom poezije, Mlakićeva knjiga govori o vremenu i zaboravu, o povijestima velikim i malim, a ako smo u stanju u njoj pročitati bjeline –  slučajan dodir, kavu i šutnju udvoje, život ponavljanja i ples vremena – lako bi moglo biti da je Bezdanom Josip Mlakić stvorio svoj najnježniji roman."
Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši (OceanMore)
Nakon uspješnog debija Črna mati zemla, Novak objavljuje novi roman, krimić "u kojem ćete naći al-Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije." Roman "zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, daje poput plastičnog eksploziva snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje. (urednik Kruno Lokotar)
Mihaela Gašpar: O čajnicima i ženama (Disput)
O njenom prethodnom romanu Mitohondrijska Eva Booksin kritičar Vladimir Arsenić naveo je da se radi o "odličnom, ali teškom romanu o teškoj temi". Novi roman, najavljuje Disput, "od prve stranice uvlači čitatelja u literarni svijet koji gradi nevjerojatno gustim i na trenutke poetskim rečenicama kojima pripovijeda priču o jednoj obitelji, s posebnim naglaskom na njezinim ženskim članicama."
Saša Ćirić: Ne uzimaj me u usta: Kritika zajedljivog uma (Sandorf)
Šarmantna najava kaže: "Kritički presjek regionalne književne produkcije između 2008. i 2012., koji će biti podjednako intrigantan i koristan svima, od voajerskih fanova polemičkih pljuvačina, preko nagrđenih autora koji vapiju za osvetom, pa sve do drugih književnih kritičara, zavidnih na upotrijebljenoj količini kritičarskog baruta." Nećemo propustiti ovu zbirku književnih kritika.
Željka Horvat Čeč: 4 brave (V.B.Z.)
Debitantsku zbirku poezije Moramo postati konkretni Booksin kritičar Bojan Marjanović nazvao je "uspelom pesničkom knjigom koja svoje poetičko i formalno uporište ima u svojevrsnom minimalističkom ekonomisanju rečima." Protagonistica njenog prvog romana 4 brave je djevojčica koja pripovijeda o odrastanju i školovanju u međimurskom selu, u razdoblju od 1991. do 1996. Njezina 'krivnja' je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista.
Ankica Tomić: Vice versa (Naklada Ljevak)
"Novi roman Ankice Tomić obiteljska je priča koja se događa u samo dva dana, što je posve dovoljno da sveznajući pripovjedač uđe preko zidova u kuće i odnose članova šireg obiteljskog stabla Vice Drče i Nikole Glavine. U fragmentarnim minijaturama, međusobno isprepletenima i dinamično napisanima, čitatelji saznaju o onome o čemu se obično pred drugima šuti. Ova proza pisana je jednostavno, nepretenciozno, ali ne i plitko ili otrcano; usredotočujući se na život kakav on u svojoj biti jest – grub, kaotičan i nepredvidljiv." (Ljevak)
Davor Mandić: Đavolja simfonija (Hena com)
"Junak Mandićeve knjige ostaje na brisanom prostoru sazrijevanja, prepušten sam sebi u formativnim godinama koje bi bile teške i bez nevolja koje su ga zatekle u Puli početkom devedesetih. Mandić nam je ispričao – a dijelom i u stripu iscrtao – priču o prisilnom sazrijevanju, o nedostajanjima koja jačaju emocionalni imunitet i o žilavosti generacije čiji je svijet gurnut u zaleđe kolektivnog." (Hena com)
Pobjednici natječaja V.B.Z.-a i Tisak Medije za najbolji neobjavljeni roman

***


Tekst je objavljen u sklopu projekta "Uvjeti suvremenog književnog polja" koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 1200px a line of syrian refugees crossing the border of hungary and austria on their way to germany. hungary  central europe  6 september 2015 18.11.2018.

Sniženja i poniženja

Zagrebački Interliber djeluje kao da je vrijeme stalo, ali neki detalji upućuju na širi društveni kontekst.

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

Urednički komentar
Homepage 25 interliber 12.11.2017.

Interfiks

Zagrebački Interliber obilježila je samoinicijativna odluka Milana Bandića da pomogne nakladnicima.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu