Page arrow

Traži se najbolji dramski tekst!

Large 64
Ponedjeljak
26.03.2007.

Ovim putem vršimo pritisak na sve vas dramatičare, dramske pisce i dramoljupce da iz ovih stopa prionete pisanju dramskog teksta koji bi vam mogao donijeti 3.500 Eura gotovine, njegovu publikaciju, kao i moguće postavljanje na daske koje život znače.

Natječaj predstavlja dio inicijative koju je 2004. godine započeo dr. Christian Pepke u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Austrije, austrijskim P.E.N. – Klubom, KulturKontaktom Austria, Odborom za  translatologiu i lingvistička prava Međunarodnog P.E.N.-a i Ministarstvom kulture Republike Makedonije. Nakon Makedonije surađivalo se sa Srbijom što je rezultiralo predstavom u beogradskom kazalištu BITEF koja će se igrati od 21. rujna 2007. Hrvatska je pozvana da o životnim osjećajima u vremenima političkih promjena kaže što ime u tekućoj 2007. godini čime se vraćamo na naš poziv s početka teksta.

Dakle, ovaj se dramski natječaj zasniva na ideji što bolje upoznati okolnosti i prilike ljudi koji žive nedaleko od Austrije, i to na temelju suvremenih umjetničkih sposobnosti. Projekt je poziv na razmjenu mišljenja, dijaloga i susreta. Poziv je ove godine upućen svim hrvatskim piscima unutar i van Hrvatske.

Dosadašnja dva natječaja u Makedoniji i Srbiji artikulirala su velik broj jezično vrlo snažnih pisaca. Do roka predaje ukupno 50 spisateljica i spisatelja uručilo je nove dramske tekstove koji dojmljivo dokazuju  snažan izričaj kreativnosti ovih dviju zemalja. Nadajmo se i odazivu velikog broja hrvatskih dramaturga.

Međunarodni varijabilni žiri pod predsjedanjem dr. Papkea jamči s punim navođenjem imena članova žirija da će od svih uručenih komada izabrati najinovativniji  i umjetnički najbolji dramski tekst.

Uvjeti natječaja su sljedeći:

1. Natječaju mogu pristupiti samo hrvatski državljani bez obzira na prebivalište ili osobe s prebivalištem u Hrvatskoj (potrebno je priložiti dokaz).
2. Svaki pisac može predati samo jedan dramski tekst na hrvatskom jeziku ili njegovim narječjima.
3. Tekst se mora odnositi na temu natječaja.
4. Prijavljeni dramski tekst mora biti namijenjen ansamblu od najviše pet glumaca.
5. Ne smije biti već prikazivan ili objavljivan.
6. Natjecatelji činom prijave daju dozvolu organizatorima natječaja, da koriste dijelove ili tekstove u cjelini isključivo u svrhu promocije samog natječaja.
7. Pisci moraju potvrditi prihvaćanje uvjeta.
8. Pristup natječaju moguć je odmah. Krajnji rok predaje dramskih tekstova i prijavnih materijala (uključivo s datumom na poštanskom žigu) je 1. prosinca 2007.

Original i radni prijevod teksta na engleski jezik potrebno je poslati na adresu: Austrijski Kulturni Forum Zagreb, Gundulićeva 3, 10000 Zagreb (s naznakom  “Croatian Drama Contest”) ili mailom na  office@kulturforum-zagreb.org. Prijava mora sadržavati i kratki opis dramskog teksta, njegovih likova kao i informacije o samom autoru (maksimalno 3 stranice). Za izgubljene dokumente organizator ne odgovora a pristigli dokumenti se ne vraćaju.

Pobjednik

Austrijski kulturni forum anonimno proslijeđuje dramske tekstove žiriju sastavljenom od pet članova, koji potom izabire jedan tekst i dodijeljuje mu nagradu u visini od 3.500 Eura. Nagrađeni dramski tekst bit će preveden na njemački i publiciran, odnosno prema mogućnostima, izveden. U veljači 2008. u svim će se hrvatskim medijima obznaniti ime pobjednika i nagrađenog dramskog teksta.

Žiri

Žiri se sastoji od  2 austrijska, 2 hrvatska i 1 neutralnog zastupnika. Zaključak žirija bit će pismeno zabilježen. Odluke se neće javno komentirati i ne mogu se pobijati.

Za sve dodatne informacije o natječaju s upitima na hrvatskom jeziku možete kontaktirati gđu. Noru Krstulović (nora@monitor.hr), odnosno za upite na njemačkom i/ili engleskom jeziku g. Christiana Papkea (christian.papke@mooncraver.com)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu