Page arrow

Treća #1-2

Large ptice Foto: Ziva & Amir / Flickr
Nedjelja
15.01.2017.
Centar za ženske studije objavio je novi broj časopisa Treća.
Treća je interdisciplinarni teorijsko-istraživački časopis. Donosi stručne, znanstvene i esejističke tekstove s područja proučavanja ženskih i rodnih studija, kulturalnih studija, feminističke teorije, suvremenih umjetničkih praksi te književnosti, kazališta, filma i novih medija. Članice redakcije su Biljana Kašić, Iva Grgić Maroević, Suzana Marjanić, Marija Geiger Zeman i Renata Jambrešić Kirin, a glavna urednica je Nataša Govedić.
Novi dvobroj časopisa Treća pod nazivom Migracije: otpor i stradanje posvećen je problemima artikulacije humanitarne, etičke i političke traume koja prati pokretni 'kontinent izbjeglica' pred vratima šengenske Europe, a pogađa nas naročito bolno jer Europa ima preveliko iskustvo s bezdomnicima da bi bilo kome mogla prodavati argument preventivno zatvorenih vrata. 

Broj otvara temu europske migracijske krize s fokusom na problem političke instrumentalizacije migracijskih procesa i zanemarivanja ideologijske, klasne, kulturne i rodne raznolikosti emigranata koji se smatraju prijetnjom europskoj sigurnosti i stabilnosti, dok se njihova potraga za životnom perspektivom predstavlja zoomorfnim figurama i metaforama.

U studijama i esejima znanstveno-analitičke i umjetničko-istraživačke orijentacije pokušalo se odgovoriti na problem nezbrinutosti izbjeglica, azilanata i migranata pred vratima i unutar Europske unije, kao i na problem 'nestajanja' ljudskih bića u 'zatvorenim' prostorima međudržavnih granica.

Za dvobroj pišu Nataša Govedić, Suzana Marjanić, Irena Lukšić, Selma Banich, Lana Bobić, Emina Bužinkić, Melita Richter, Silvana Carotenuto, Mirela Holy, Silva Mežnarić, Marija Ott Franolić, Lucija Halužan, Nada Kujundžić i Sandra Milanko.
Časopis se može kupiti u Centru za ženske studije (Dolac 8) ili naručiti (na treca@zenstud.hr) po cijeni od 45 kuna.
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 1812 22.12.2009.

Začitavanje: 'Velika bilježnica'

Romaneskna trilogija Agote Kristof teško da se uklapa u revijalni predblagdanski ton, no neka vas to ne spriječi da je pročitate.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu