Page arrow

Trnjanski kresovi 2019.

Large 0186 Foto: Bojan Mrđenović
Nedjelja
28.04.2019.

Petu godinu zaredom, 4. maja, upalit će se Trnjanski kresovi, čime ćemo zajedno proslaviti dan oslobođenja Zagreba od fašizma. 

Peti obnovljeni Trnjanski kresovi održat će se na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. 

I ove godine očekuje nas bogat program s brojnim tribinama, predavanjima i radioncama za odrasle i djecu. U programu sudjeluje i Booksa, i to književnim kružokom na temu pjesme slobode. Više infromacija u nastavku.

Program je sljedeći:

14―18 h / MAZ i drugarske organizacije
Uz štand Mreže antifašistkinja Zagreba na kojem ćete moći nabaviti tekstil i karte za Antifa night, ove godine svoje djelovanje će predstaviti i Zagreb Pride, inicijativa 67 je previše, Are you Syrious, Srpsko narodno vijeće, Novosti i Antifa Šibenik.

14 – 18 h / NORDIC FRAGMENTS – izrada himmelija, radionica za djecu
NordicFragments je platforma koja se bavi skandinavskim dizajnom, a osnivač i urednik je Boris Šantoši. Na Trnjanskim kresovima izrađivat će sa djecom himmelije od reciklirajućeg materijala te razvijati svijest o toleranciji, miru i prihvaćanju različitosti među ljudima, zaštiti okoliša kroz kreativnost i ručni rad. Himmeli (pokretni ukras) na švedskom znači "nebo”, a potječe iz Finske. U tradiciji nordijskih zemalja izrađivali su se od slame, a simbolizirali su bogati usjev u nadolazećoj godini, te vjeru u svijetlu budućnost. 

16 – 18 h / DRUM ‘N’ BIJES – radionica bubnjanja
Drum ‘n’ bijes je samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija osnovana krajem 2015. koja ritmom i bukom podržava prosvjedne akcije. Osim što će i ove godine pratiti paljenje kresova, održat će i radionicu prosvjednog bubnjanja! 

15 – 16 h / VOGUE – radionica za djecu i odrasle
Ples VOGUE (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je kopiranjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela. Veliku pažnju dobiva 1990. godine Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom Paris is burning. Vogue se i danas dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi i radionice. 

14 – 16 h / SLACKLINE – radionica za djecu i odrasle
Slackline je složenica iz engleskog jezika (slack – labav, line – linija, konop), a slacklining je vrsta sporta u kojemu se hoda po slacklineu. Na Trnjanskim kresovima će vas ekipa iz Slackline Zagreb uvesti u osnove ove vrste sporta i pomoći vam da testirate svoju ravnotežu.

15 – 18 h / BICIKLOPOPRAVLJAONA Zelene akcije
Biciklopopravljaona je projekt pod okriljem Zelene akcije kojim se osigurava prostor i sav potreban alat i pomoć za popravak vašeg bicikla. Na Trnjanskim kresovima volonteri i volonterke Zelene akcije pružit će svima zainteresiranima alate i savjete koji bi im omogućili da nauče sami popraviti svoj bicikl.

14 – 17 h / ROSSOTRUDNIČESTVO – radionice za djecu
Radionica 1 – Djeca će u pratnji instruktora nacrtati rusku Babušku (Matrjošku), a svoj rad će moći ponijeti sa sobom i koristiti kao oznaku za knjige ili suvenir.
Radionica 2 – Djeca i odrasli će moći pročitati prava pisma, napisana vojnicima tijekom Drugog Svjetskog rata, napisati pismo veteranu te složiti pravu vojničku omotnicu (sva pisma ćemo predati u savez antifašista Hrvatske)
Radionica 3 – Djeca rade golubove, simbol mira, koje će 8. svibnja biti pušteni u nebo nakon akcije "Besmrtni partizanski odred”. 

16 – 17 h / TRIBINA – Jačanje štrajkova putem prosvjeda i nužnost uključivanja lokalne zajednice
Na temelju propalih štrajkova u tvornici obuće Inkop iz Poznanovca (2016.) i tvornice kombajna SDF Žetelice (ex Đuro Đaković, 2019.) članovi Radničkog portala na tribini će govoriti o nužnosti povezivanja radnika i lokalne zajednice kod pokretanja industrijskih akcija. 

17 – 18 h / PJESMA NARODU! – neformalni književni kružok
U suradnji s Booksom, MAZ organizira književni kružok otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina, kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom Pjesme slobode. Ponesite nekoliko omiljenih pjesama koje na bilo koji način slave slobodu i/ili borbu kojom se prema njoj kroči – klasika, suvremenih autorica i autora ili svojih vlastitih – i pročitajte ih jedni drugima naglas u opuštenoj atmosferi na travnjaku uz rijeku Savu, netom prije no što se razgore trnjanske buktinje. Radni jezik je srpskohrvatski, no dobrodošli su i prilozi na drugim, većini ili tek ponekom razumljivim jezicima. 

14―18 h / NOMAD JAM
Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv, uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jammati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Nomad jam je nepripremljeni bezhijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. 

19 h / POEZIJA, PJEVANJE ZBOROVA i PALJENJE KRESOVA
U suradnji sa pjesničkom manifestacijom Goranovo proljeće, na vanjskoj pozornici će izvođači čitati poeziju Ivana Gorana Kovačića, istaknutog pripadnika Narodnooslobodliačke borbe, te će nastupiti brojni zborovi.
ZborXop je mješoviti zbor nastao pod okriljem Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta” koji ide u svim aktivističkim smjerovima.
Zbog Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta.
Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji.
Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.

Nakon što na nasipu upalimo kresove selimo se u Močvaru na jubilarni deseti Antifa night, s line-upom koji predvode "OG antifa hooligani" Los Fastidios zajedno s domaćim nadama Loš primjer, Fraktura mozga i Shin.

Više informacija o prijavama na radionice i programu na webuFacebook eventu.

***

Foto: Bojan Mrđenović, izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu