Page arrow

Turski PEN na sudu

Large istanbul
Ponedjeljak
14.01.2013.

Turska vlada je u tjedan dana uspjela napraviti dva potpuno različita poteza. Prvo, ukinula je zabranu mnogih knjiga koje su bile zabranjene desecima godina. Drugo, tužila je turski PEN zbog uvrede države.

Slučaj PEN-a počeo je kad je država uhitila pijanista i kompozitora Fazila Saya zbog vrijeđanja vjerskih vrijednosti. Turski PEN osudio je čin države, nazvavši ga na svojoj web stranici 'razvijanjem fašizma'. Država je reagirala tužbom. Budući da je izjava iznesena u ime udruge, šestero članova PEN-a našlo se na sudu i prijeti im zatvorska kazna između šest mjeseci i dvije godine. Ukoliko budu osuđeni, naći će se s brojnim kolegama iza rešetaka. Naime, u Turskoj se 30 književnika nalazi u zatvoru, a 70 književnika je optuženo i čeka presudu (među njih se ubrajaju i prevoditelji Burroughsovih djela).

Sve međunarodne podružnice PEN-a, kao i brojni aktivisti, osudili su ovaj potez turske države.

izvor: The Guardian
foto: Kevglobal (na slici: prosvjed protiv cenzure Interneta)

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage turska 14.10.2015.

Parodija turskog orijentalizma

Roman ceste 'Žene koje pušu u čvorove' Ece Temelkuran dojmljiv je zbog naglaska na ženskoj perspektivi iz Turske, Sirije i Egipta.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu