Page arrow

Upute za korištenje www.booksa.hr

Large 106
Četvrtak
19.04.2007.

Svima vama, knjiškim moljcima koje smo iz zemaljske Bookse otjerali u internetski svemir startajući ovaj književni portal, odlučili smo olakšati prve korake te vam nudimo kratak 'in your home support' za korištenje našeg novog proizvoda.

Dakle, pred vama je nešto što se hrvatski naziva internetskom stranicom, a u slengu većinom web-siteom (izg. vebsajtom). Prva karakteristika ovog proizvoda koju moramo spomenuti je njegova sveprisutnost i mogućnost pojavljivanja gdje god i kad god vam zatreba. Prilikom pakiranja na put ne trebate se bojati da biste ga mogli zametnuti, jer, gdje god otputovali, dovoljno je da dođete u posjed jednog računala s pristupom internetu i on je tu. Jedini način na koji biste ga mogli izgubiti je da zaboravite njegovu internetsku adresu koja glasi www.booksa.hr. Predlažemo da je zapišete sa stražnje strane svoje kreditne kartice, osim, naravno, ako baš ta adresa nije vaš PIN.

Koje sve funkcionalnosti, odnosno značajke  nudi ovaj proizvod? Prva značajka koja upada u oči su takozvane 'Vijesti'. Ne valja ih brkati s uobičajenom televizorskom emisijom sličnog imena. 'Vijesti' se dijele na 'prozu', 'poeziju', 'publicistiku', 'za djecu' i 'ostalo'. Kategorija 'ostalo' namijenjena je vijestima koje ne možemo svrstati u kategoriju 'proze', 'poezije', 'publicistike' i 'za djecu', dakle slično izdvojenosti sporta i vremenske prognoze iz televizorske emisije. Jedan takav primjer bio bi velesajam Interliber koji objedinjuje sve navedene kategorije. Vijesti se objavljuju svaki dan, tako da svaka nova dolazi na mjesto prethodne. Za dan-dva vijesti s naslovnice ili popularno home pagea (izg. houmpejđa, iako postoji i iskrivljeni izgovor houmpejć), koje s lijeve strane imaju malu sličicu odlaze u kategoriju 'Prethodne vijesti' pa iz te kategorije u 'Arhivu' (hrv. pismohranu, no ta je riječ ovdje ipak slabo primjenjiva). U gornjem dijelu ekrana na naslovnici nalaze se tri veće sličice koje predstavljaju vijesti na koje vam posebno želimo ukazati, odnosno skrenuti pažnju. Vijesti bi trebale biti informativne, jasne i suvisle, pa ako primijetite da nešto od toga s vremenom zakazuje, molimo vas da nas kontaktirate.

S desne strane od vijesti nalazi se rubrika 'Danas'. Ovdje možete pročitati što se određeni dan događa u Booksi te u drugim mjestima u Hrvatskoj, a da je vezano uz književnost. Potrebno je kliknuti na naslove kako bi se dobio cijeli tekst.

Desno od 'Danas' nalazi se rubrika 'Booksa Top 10' koja trenutno ima grešku, odnosno bug (izg. bag) jer prikazuje Top 9 (više ne, op.a). Radi se o top listi najbolje ocijenjenih knjiga iz naše baze. Top lista se generira s obzirom na ocjene korisnika. Korisnik ste vi, dakle vi utječete na to koje će se knjige pojavljivati na toj listi. Da biste ocjenjivali knjige, ostavljali komentare na tekstove te pisali kritike trebate se registrirati. To radite u gornjoj desnoj kućici vrlo lako i jednostavno. Sve što vam treba je ime. Ako ne možete ništa smisliti koristite ono koje su za vas smislili vaši roditelji.

Jednom kad postanete korisnik našeg proizvoda, ujedno postajete korisnikom filmski.net-a i teatar.hr-a. Rekli bismo da ste ponovno naletjeli na akciju 3 za 1. Što ćete, takav je život. Sreća je što ovaj manual (izg. menjuel, hrv. ručnik) vrijedi i za druga dva proizvoda.

Idemo dalje - ispod 'Danas' i 'Booksa Top 10' nalazi se rubrika 'Novo'. Ovdje možete naći nove knjige na tržištu prema sasvim zastarjeloj podjeli proza – poezija - publicistika.

Ispod 'Novog' nalaze se linkovi (izg. linkovi, hrv. poveznice) na najnovije recenzije i najnovije komentare korisnika. Ovdje provjeravate što su drugi korisnici našeg proizvoda o njemu priopćili, a možete čitati i svoje vlastite komentare.

Ako ste pažljivo čitali upute, sad biste trebali biti na 'Reviji'. Revija je vrlo bitna jer u njoj možete pročitati članke koji su vam možda promakli, a mi smatramo da su bitni pa ih zato stavljamo u Reviju da još neko vrijeme budu vidljivi dok ih vrijeme ne proguta. Lijevo od 'Revije' nalazi se link na 'Dossiere' (izg. dosje). Dossieri su životopisi književnika i s vremenom će ih biti sve više i više, što više književnika budemo...khm..poznavali.

Ispod Dossiera nalazi se nešto što smo nazvali 'Hot-Spot' (izg. hotspot). Oprostite zbog svih ovih engleskih termina, ali to je uobičajeno za internet. Hot-Spot je također vrlo važna funkcija ovog proizvoda jer sadrži big-deal (izg. bigdil) vijesti, odnosno vijesti od velike važnosti. Ovu funkciju još razvijamo ali joj predviđamo veliki uspjeh. Uspješno je testirana na naša dva bratska proizvoda i pokazala se korisnom.

S 'Najčitanijih vijesti' kojima ime govori sve selimo se desno na 'Link jet' (izg. linkđet). Ovdje vam uz kratak uvod dajemo poveznicu na neki drugi internetski proizvod za čije postojanje smatramo da biste se trebali osvijestiti.

Sad se za trenutak vratite na početak, odnosno na gornji dio ekrana. S lijeve strane nalazi se nešto što izgleda kao sadržaj u knjigama. To su linkovi na neke od kategorija o kojima smo već govorili, ali ima i nekih koje još nismo spomenuli.

Ispod 'Vijesti' stoji 'Program u Booksi' koji prikazuje program u klubu plus arhivu programa koji je prošao. U 'Galeriji' će s vremenom osim obavijesti o izložbama u klubu biti i fotografije s tih izložbi, odnosno fotografije izloženih radova. I ta se funkcija još razvija.

'Knjige' donose bazu knjiga koje su prošle kroz našu knjižaru i moguće ih je pretraživati uz pomoć tražilice. Upravo te knjige trebate ocjenjivati kako bi se generirala Top lista.

U 'Specialima' objavljujemo autorske tekstove na temu književnosti. To će biti sjajna rubrika, jednom kad se razvije.

'Pub kviz' (izg. pabkviz) prenosi pitanja s naših Pub kvizova koji se igraju petkom u klubu i koji su priča za sebe. Djelić atmosfere prenosimo na internet u obliku pitanja i odgovora.

'Zadaćnica' je jedna od genijalnijih značajki (značajka, značajaka) našeg proizvoda. Ona je mjesto na kojem ćemo objavljivati literarne uratke naših korisnika, dakle opet vas. Pisat ćete, kako zadaćnicama i priliči, na zadanu temu koju ćemo raspisivati u jednomjesečnom ritmu. Sve koji dobiju 5 bogato ćemo nagraditi. Najviše knjigama, ali i nekim drugim dobrima.

Poveznica 'O Booksi' govori o nama, tko smo, što smo, gdje smo i kako smo. Odakle smo pošli i dokle smo došli.

'RSS Feed' zasad ne radi pa ga zaboravite. To je neka moderna i naizgled jednostavna značajka, poprilično popularna na internetu.

U 'Impressumu' (izg. impresum, hrv. se nismo sjetili) smo nabacali tko bi što trebao raditi, ali s obzirom da smo još uvijek u fazi organizacije, ovaj je podložan promjeni.

Ostala mjesta na proizvodu namijenjena su oglašavanju drugih proizvoda drugih proizvođača koji ne moraju imati čak ni približne veze s našim, glavno da plate pa da mi možemo raditi dalje. Nažalost, ovaj naš proizvod nije perpetuum mobile pa da radi do beskonačnosti bez dodatnog poticaja. Za sad nema trenja, a nadamo se da ga tako skoro neće ni biti kako biste barem neko vrijeme mogli uživati u svom novom proizvodu koji ste upravo, pročitavši ovaj manual do kraja, uspješno savladali. A da nam je bilo do trenja, otvorili bismo nešto s domenom .xxx.

Još jedna mala uputa za kraj. Ako u bilo kojem trenutku išta zakaže, samo se isključite iz struje/interneta/windowsa i ponovno uključite. To bi trebalo biti dovoljno i problem nije do nas.

Tu smo za vas i za sva vaša pitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu