Page arrow

V.S. Naipaul (1932 - 2018)

Large 800px vs naipaul 2016 dhaka Foto: Wikipedia
Ponedjeljak
13.08.2018.
Englesko-karipski pisac V.S. Naipaul, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2001. godine, preminuo je 11. kolovoza 2018. godine.
Pravim imenom Vidiadhar Surajprasad, Naipaul je indijskog porijekla, a rođen je na Trinidadu. Indija je bila njegova trajna inspiracija, baš kao i Engleska, u kojoj je živio od 1950. godine. 
Slavu je stekao romanom Kuća za g. Biswasa (1961.), dok mu je vjerojatno najpoznatije djelo roman U slobodnoj državi (1971.). Osim proze, pisao je putopise (uglavnom o Indiji), eseje i druge nepripovjedne žanrove.  U svojim je djelima davao pesimistično viđenje 'nedovršenih društava' postkolonijalnih zemalja, a odbor za Nobelovu nagradu istaknuo je kako je Naipaul „ostvario ujedinjenu perspektivu narativnog i pomnog istraživanja u radu koji nas potiče da vidimo prisutnost zatomljenih povijesti." Nažalost, osim neporecivim literarnim talentom i žustrim političkim stavovima, Naipaul se znao istaknuti i po negativnom i regresivnom - tako je, podsjetimo, u jednom intervjuu izjavio kako "zbog svoje sentimentalnosti žene imaju sužen pogled na svijet."
Posljednji se put u fokusu svjetske kulturne javnosti našao kada je roman U slobodnoj državi ušao u uži izbor za najboljeg dobitnika Bookera svih vremena (titulu je na kraju odnio Michael Ondaatje). U hrvatskim knjižnicama, osim spomenutih romana, u prijevodu možete čitati i knjige Gerilci, Mistični maser, Pola života, Zagonetni dolazak: roman u pet poglavlja te Ulica Migel
info: tportal.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu